Câtă apă este suficientă într-o zi pentru un om activ? 2 litri, 3 litri? Cum știm când corpul nostru are o deficiență de apă? Și peste toate, de ce ne trebuie încă o grijă în plus în viețile noastre și-așa ocupate? Dacă dezbaterea este intensă în ceea ce privește mecanica, avantajele unui consum de apă adecvat sunt o certitudine unanim acceptată de oamenii de știință, pe de-o parte, și de tot mai mulți oameni obișnuiți, de cealaltă parte.
Înainte de a ne uita la beneficiile palpabile rezultate dintr-un consum optim de apă pe zi, apare totuși și problema sursei apei. Apă de izvor? Apă plată? Apă minerală? Un nutriționist va recomanda un consum echilibrat de ape minerale în paralel cu apa normală, dar va insista mai ales pe limpezimea ei. Așa se face că tot mai mulți oameni se gândesc la calitatea apei, în termeni de sursă, de transport și chiar de depozitare.
O soluție simplă este instalarea unui filtru de apă de calitate care să-ți asigure că apa furnizată de rețeaua orașului ajunge într-o stare microbiologică pură în pahar. Mai poți contracta un furnizor de apă de izvor sau de apă plată care să o aducă îmbuteliată direct la tine acasă.
Dar să vedem, mai întâi, de ce avem nevoie de o anumită cantitate de apă și care sunt beneficiile.
sursa foto
1. Dieta cea mai simplă
Destul se discută despre diete. Varianta vegană, abordarea cu accent pe proteine, fasting prelungit, concentrarea pe carbohidrați și așa mai departe. Dar parcă prea puțin înțelegem cât de mult contează cantitatea de apă pe care corpul nostru o primește zi de zi.
Mai întâi, un corp bine hidratat nu cade în capcana „cred că mi-e foame, dar de fapt mi-e sete”. Pofta pentru o gustare este adesea doar o interpretare greșită a nevoii de hidratare.
Apoi, un pahar de apă înainte de masă lasă mai puțin spațiu în stomac pentru mâncarea propriu-zisă.
Și la final, o băutură carbogazoasă sau chiar o cafea îndulcită aduce un adaos semnificativ caloric, ba chiar ajută la o dereglare a echilibrului glicemic care se traduce în stări de foame la scurt timp după consum. Apa nu are acest efect. Pare prea simplu? Este.
2. Efectul de echilibru este real
Oricare ar fi sursa apei, hidratarea corespunzătoare masei corporale este de regulă recomandarea pe care majoritatea nutriționiștilor o fac. Un calcul regăsit des este acesta: masa (kg) x 40 (ml) = total de apă necesar zilnic. Un adult cu o greutate de 80 de kg ar avea nevoie, deci, de circa 3200 de ml, adică peste 3l de apă pe zi. Să nu uităm totuși: corpul nostru asimilează lichide și din hrana propriu-zisă.
Apoi se adaugă variațiile de calcul influențate de vârstă, sex, activitate fizică și, bineînțeles, afecțiuni cronice – dacă este cazul.
Deodată, recomandarea forurilor de sănătate publică pentru cei 2 litri de apă pe zi parcă nici nu mai pare surprinzătoare. Și dacă nu respectăm acest sfat? Peste două treimi din corpul nostru este apă. Orice dezechilibru de hidratare se reflectă într-o stare de dezordine fizică – oboseală, astenie și alte afecțiuni acute.
3. Constiparea și pietrele la rinichi
Dacă ne privim corpul dintr-o perspectivă mecanică, observăm o mașinărie care se alimentează cu produse organice pentru a le transforma în energie. În acest proces, există un solvent esențial care păstrează procesul în standarde eficiente. Exact, apa. Un corp insuficient hidratat va avea și un tranzit intestinal mai lent.
Tot în acest proces esențial se află rinichii. Aceștia au o funcție extrem de importantă, de a filtra potențialele elemente toxice sau care ne pot afecta echilibrul de nutrienți necesari. Acest organ, mai mult decât oricare altul, are nevoie de apă pentru a-și îndeplini funcția în mod adecvat. Una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite este produsă de depozitarea excesivă a calciului ce intră în corp, cunoscut ca pietre la rinichi.
4. Dureri de cap
Bea destulă apă și nu mai ai dureri de cap! Sună ca o expresie clișeică, dar este de fapt un sfat cât se poate de real. Creierul nostru suferă în mod direct atunci când corpul este insuficient hidratat. Mai mult decât atât, majoritatea oamenilor activi consumă cafea zilnic, iar băutură energizantă are exact efectul pe care nu ni-l dorim, acela de a deshidrata. Un cerc vicios care, însă, poate fi rezolvat cu ușurință printr-o simplă pauză de 5 minute până la frigider.
5. Dureri articulare și tonus muscular
Poate părea un pic amuzant, dar o cauză în spatele acelor dureri de încheieturi ar putea fi chiar lipsa apei din corp. Cartilajele au nevoie să rămână moi și hidratate, iar uneori un pahar de apă în plus s-ar putea chiar să rezolve problema.
Ceva similar se întâmplă și cu tonusul muscular, mai ales atunci când vine vorba de activități fizice. Orice efort implică transpirație, adică pierderea de lichide. Mușchii au nevoie de apă pentru a funcționa la capacitatea maximă. De aceea vei simți o revigorare imediată după o gură sănătoasă de apă luată în timpul unei ședințe intensive la sală.