Retenția de apă reprezintă o problemă extrem de des întâlnită și se manifestă prin picioarele umflate, inflamații la nivelul articulațiilor, balonare, creștere în greutate, migrenă și starea generală de disconfort. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt cauzele și ce putem face pentru a evita sau rezolva această problemă.
Circulația, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali și alte sisteme din organism contribuie la menținerea nivelului de lichide din corp. Dacă apare, însă, o problemă la unul dintre aceste organe sau funcții, atunci apare și retenția de apă.
Simptomele retenției de apă
„Simptomele retenției de lichide depind de zona pe care o afectează. Spre exemplu, partea inferioară a picioarelor, mâinile, abdomenul și pieptul.
La nivelul membrelor simptomele includ:
– umflături
– modificări ale culorii pielii
– piele cu textură lucioasă și excesiv de întinsă
– zone ale pielii care rămân colorate atunci când sunt ușor apăsate cu degetul
– dureri și sensibilitate la nivelul membrelor
– rigiditate la nivelul articulațiilor
– creștere în greutate”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Cauzele retenției de apă
„Corpul uman folosește un sistem complex pentru a-și regla nivelul lichidelor. Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol important în acest proces”, explică Gianluca Mech.
„Sistemul limfatic
Sistemul limfatic transportă limfa prin corp. Limfa este un lichid care conține globule albe din sânge ce ajută sistemul imunitar să apere corpul împotriva infecțiilor. Deoarece sistemul limfatic furnizează și reabsoarbe lichidul limfatic, acesta ajută și corpul să mențină echilibrul fluidelor. Dacă o problemă împiedică sistemul limfatic să funcționeze corect, lichidul poate începe să se acumuleze în jurul țesuturilor. Acest lucru poate provoca umflături în diferite părți ale corpului, inclusiv în abdomen, glezne sau laba piciorului.
Rinichii
Rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichid în organism, funcționând ca un filtru al corpului. Dacă însă rinichii nu funcționează corect, nu pot îndepărta toxinele, fluidele și sodiul. Prin urmare, lichidul va rămâne în corp. Persoanele cu boli renale cronice, de exemplu, pot observa umflături la nivelul membrelor inferioare, mâini sau față.
Sarcina
În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei și acest lucru poate duce la umflarea membrelor inferioare.
Lipsa activității fizice
Persoanele cu probleme de mobilitate sau stil de viață sedentar pot dezvolta edem la nivelul inferior al picioarelor.
Obezitatea
Persoanele cu obezitate se confruntă în general și cu problema retenției de apă. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială, boli de rinichi și boli de inimă, toate acestea putând duce la apariția edemelor.
Malnutriție
Albumina este o proteină care ajută corpul uman să gestioneze fluidele. Atunci când o persoană are un deficit sever de proteine, apare retenția de apă.
Infecții și alergii
Rolul sistemului imunitar este de a apăra organismul de boli și infecții. Când sistemul imunitar detectează un invadator nedorit, cum ar fi bacteriile sau un alergen, acesta va lansa un atac. Inflamația face parte din acest proces. Când apare inflamația, corpul eliberează histamină. Histamina face ca decalajele dintre celulele pereților capilarelor să se lărgească. Face acest lucru pentru a permite celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor să ajungă la locul inflamației. Cu toate acestea, poate permite și scurgerea fluidului din capilare în țesuturile înconjurătoare. Umflarea care rezultă din aceasta este de obicei pe termen scurt.
Medicație
Excesul de analgezice, de antidepresive si de medicamente care reglează tensiunea arterială pot cauza retenție de apă. De asemenea, anticoncepționalele sau unele pastile recomandate pacienților cu diabet”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.
Ce remedii 100% naturale există
„Problemele legate de retenția de apă pot fi remediate și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru detoxifierea și echilibrarea organismului. Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici.
Eu folosesc și recomand, de exemplu, Depurativo Antartico, spre exemplu, poate fi diluat într-un pahar cu apă și consumat în fiecare dimineață înainte de masă. Este un supliment alimentar fără alcool, zahăr, conservanți, gluten și lactoză, care ajută la purificarea și drenarea organismului. Are o acțiune eficientă de purificare datorită acidului alginic, care este extras din algele antarctice Durvillaea. Acestea favorizează absorbția și eliminarea substanțelor nocive ale radicalilor liberi.
Apoi, Diur-Mech, un produs diurectic care ajută la eliminarea retenției de apă din organism, dar și un aliat de nădejde în lupta contra celulitei. Diur-Mech este și un detoxifiant foarte bun, fiind recomandat persoanelor care suferă de pietre la rinichi sau de cistită. Nu conține alcool, zahăr și conservanți, iar beneficiile lui pentru sănătate sunt demonstrate științific”, explică nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro).
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.com.ro.
Gianluca a lansat în trecut două campanii importante împotriva obezității. Campanii care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.