Mulți oameni preferă să locuiască la casă comparativ cu locuitul la bloc. Aceștia beneficiază de mai mult spațiu, de mai multă intimitate și de multe alte avantaje. Cu toate acestea însă, unele case ar putea avea o încălzire mai puțin bună, iar proprietarii acestora pot avea costuri mai mari.
Dacă și tu te confrunți cu aceste neajunsuri locuind la casă, atunci ai nevoie de o investiție pe termen lung în izolație. Dacă dorești să rezolvi aceste situații, atunci concentrează-te asupra izolării fațadei și a subsolului casei.
Image by macrovector on Freepik
Verifică de câți bani ai nevoie pentru o fațadă și un subsol bine izolate. Dacă nu deții în prezent bugetul dorit pentru izolații, atunci un credit online te poate ajuta să-ți acoperi toate costurile necesare. În acest fel, casa ta va fi mult mai bine pregătită pentru provocările sezonului rece.
Necesitatea izolării fațadei casei
Peretele exterior al casei tale este o suprafață foarte mare care poate suferi potențiale pierderi mari de căldură. Alege să izolezi fațada dacă dorești să menții energia în casă și să ai costuri mai mici cu energia.
Fiind una dintre cele mai eficiente măsuri de reducere a costurilor cu energia, o bună izolare a fațadei îți oferă o varietate de beneficii. Printre acestea se numără:
- protecția împotriva căldurii pe timpul verii, care îți îmbunătățește climatul ambiental;
- menținerea căldurii în timpul sezonului rece și evitarea apariției igrasiei și mucegaiului;
- mai puțini curenți de aer;
- un aspect estetic mult mai plăcut al fațadei datorită diversității structurii, culorii și noilor tencuieli.
Avantajele unei fațade bine izolate
Economisești energie cu până la 18% și reduci emisiile de CO2
Dacă montezi un sistem de izolare termică, atunci acesta îți permite să economisești energie cu până la 18%. De asemenea, pereții “calzi” ai casei sunt un beneficiu adăugat al unei izolații termice bune.
Explicația este foarte simplă: cu cât temperatura peretelui este mai mare, cu atât mai plăcut este modul în care vei percepe mediul ambiental. Pereții calzi permit și o temperatură a camerei mai scăzută, iar tu te vei simți bine, vei economisi suplimentar energia necesară încălzirii și, nu în ultimul rând, vei reduce în mod semnificativ emisiile de CO2.
Menține un climat ambiental plăcut atât vara, cât și iarna
Fațada izolată îți menține căldura în casă pe timpul iernii, iar pe timpul verii, încăperile rămân răcoroase chiar dacă afară este caniculă. Cu alte cuvinte, izolează-ți fațada casei pentru a te bucura de un climat ambiental plăcut indiferent de anotimp.
Fă-ți temele pentru a realiza o izolare temeinică: lista în 10 pași
Asigură-te că procesul de izolare a fațadei casei tale este unul detaliat și complet. Pentru aceasta trebuie să-ți clarifici următoarele întrebări:
- Este necesar să montez o schelă?
- În ce stadiu se află clădirea până acum din punct de vedere al izolației?
- Ce material izolator trebuie să utilizez?
- Care este grosimea acestui material?
- Trebuie să realizez lucrări suplimentare condiționate de reamenajare?
- Este recomandat să-mi schimb ferestrele și/sau usșile casei?
- Trebuie să izolez și soclul?
- Îmi este necesar să efectuez lucrări pregătitoare?
- Mi-am asigurat în prealabil căile de acces și un loc pentru a-mi stoca materialele?
- Ce material și ce culoare trebuie să aleg pentru a-mi amenaja în final fațada casei?
Oferă un aspect atrăgător noii fațade izolate a casei: zugrăvește!
După ce ai izolat cu succes fațada casei trebuie să tencuiești. Profită de această ocazie și conferă un aspect atractiv casei tale. Pentru aceasta, folosește fie o tencuială colorată specială pentru fațadă sau aplică un strat final de vopsea colorată.
Îmbunătățește subsolul: izolează planșeul
Un subsol neîncălzit și neizolat va transmite răceala tuturor încăperilor amplasate deasupra sa. Astfel, vei simți pardoseala de la parter extrem de rece. Din punct de vedere energetic, energia calorică va fi pur și simplu aspirată din spațiile de la parter în subsolul rece.
Poți remedia această problemă dacă aplici un strat izolator sub planșeul subsolului. Alege plăcile izolatoare din spumă dură, vată minerală, celuloză sau fibră de lemn. Aceste materiale vor asigura o temperatură plăcută a pardoselii parterului.
Dacă abilitățile tale de a renova sunt la nivel de amator, atunci cu siguranță îți vor fi utile plăcile izolatoare care se lipesc de planșeu. Ce este de făcut dacă subsolul casei tale are un tavan arcuit sau foarte denivelat sau dacă ai utilizat plăci izolatoare care nu se lipesc? Aplică leațuri dedesubt.
Vei prinde simplu plăcile izolatoare între leațuri, iar apoi vei putea îmbrăca totul cu gips-carton sau cu plăci de lemn, la alegere. Întotdeauna trebuie să ții cont că un planșeu al subsolului casei tale izolat neadecvat înseamnă costuri de încălzire mai mari, încăperi și pardoseli reci.
Avantajele unui subsol bine izolat
Izolează cu grijă subsolul casei tale folosind metode simple și rapide, iar aceasta se va reflecta în căldura resimțită împreună cu costuri mai mici. Iată de ce este avantajos să ai subsolul casei bine izolat:
Pardoseală încălzită
Probabil că te-ai săturat să simți pardoseala rece atunci când umbli prin casă. Izolând subsolul, poți face ca senzația de picioare reci să dispară și să beneficiezi de mai mult confort. Investește inteligent într-un subsol bine izolat dacă dorești să resimți căldură la nivelul membrelor inferioare.
Costuri reduse
Un subsol fără izolație presupune mai multă energie necesară pentru încălzire. Atunci când consumi mai mult, automat și costurile vor crește. De aceea, izolează-ți subsolul casei, iar astfel, vei economisi bani pe termen lung, datorită costurilor scăzute cu energia.
Consum scăzut de energie
Dacă luăm în considerare aplicarea unui strat de izolație având grosimea de 8-10 cm, acesta îți permite să reduci consumul de energie cu până la 10%. Este vorba în acest caz de o investiție pe care o vei putea amortiza în 3-4 ani.
Procedură simplă și rapidă
Cum îți poți izola planșeul subsolului? Există câteva modalități ușoare care nu necesită mult timp pentru a-ți spori astfel confortul casei.
Iată câteva dintre acestea: lipește plăcile izolatoare din polistiren cu mortar adeziv sau spumă adezivă, lipește plăcile de izolație minerală pe întreaga suprafață, folosește o combinație inteligentă a tehnicilor de lipire și dibluire.
Alege eficiența termică
O încălzire mult mai bună a casei și costurile reduse sunt două mari avantaje de care te poți bucura după ce ai realizat o investiție în acest sens. Deoarece poate fi un proces costisitor, verifică dacă dispui de fonduri suficiente. Dacă ai constatat că ai nevoie de o sumă suplimentară pentru realizarea izolației, poți opta pentru un împrumut.
Pentru aceasta, poți utiliza un calculator credit care să-ți simplifice partea de calcul al costurilor. Acesta îți poate arăta aproximativ costurile unui împrumut în funcție de perioada de rambursare și tipul de rate. În continuare, focusează-te pe fațada și subsolul casei deoarece izolarea acestora sunt necesare, eficiente și fezabile pe termen lung.
O dată ce ai finalizat această îmbunătățire a imobilului tău, te vei putea bucura de o serie de avantaje și beneficii.