de Steen Jakobsen
· China tocmai a înregistrat cel mai scăzut PIB din ultimii 24 de ani
· China ar putea deveni un adevărat catalizator al dobânzilor scăzute în SUA
În vreme ce economia SUA se cam bâlbâie, negăsind un traseu limpede către revenirea economică, mulți analiști se concentrează asupra a ceea ce înseamnă acest lucru pentru noi toți. Vă propun, până una alta, să nu uităm un lucru: Asia are un bun procentaj în a genera crize economice majore, motiv pentru care ar trebui să ne îngrijoreze ceea ce se întâmplă acum în China.
Așa numita problemă cu China și rezervele ei FX e puțin diferită decât cum pare la prima vedere. Cel puțin asta reiese dacă am compara surplusul de 4% din 2014 cu -1% de acum. Cu toate acestea, o bună parte din scădere se datorează unei reduceri a rezervei naționale în raport cu USD: China a trebuit să “sterilizeze” 61 de miliarde de dolari pentru fiecare 25 puncte de bază din reducerea raportului.
China tocmai a declarat cel mai scăzut PIB din ultimii 24 de ani, dar pentru a estima impactul reducerii raportului mai sus menționat asupra dolarului și, desigur, legătura cu oferta globală de bonduri egală cu…. zero, în special cea din SUA.
Am constatat, în excesiv de lunga mea carieră în finanțe, că schimbarea nu începe niciodată în Washington. De cele mai multe ori începe în Asia. La începutul carierei mele, a fost în Japonia – crahul din 1987 a pornit din Tokio – iar acum începe în China.
China a “salvat lumea” prin stimularea monetară din 2008/2009. Dar asta n-a făcut altceva decât să amâne lucrurile. China se pregătește să dea drumul inițiativei “Drumul Mătăsii”, dar pentru a găsi capital pentru asta trebuie să reducă dramatic numărul de bonduri de pe piață.
Părerea mea rămâne, totuși, aceeași: dobânzile vor crește din toate motivele de mai sus, dar vor conduce la o recesiune în Europa și la un flirt al SUA cu criza economică. Asta presupune să ajungem din nou la 1,5% pe titlurile americane de stat, pentru că Rezerva Federală va porni prea târziu motoarele, undeva prin 2016.
Pe scurt, văd un 3,25% pe bondurile pe 10 ani până la sfârșitul anului, după care sub 1,5%, umbrela recesiunii odată deschisă în SUA. Prevăd un preț al aurului de 1.425 USD per uncie, pentru că, din asemenea situații, mereu beneficiază mărfurile. Tangibile vs intangibile, inflație vs deflație.
Despre Steen Jakobsen
Steen Jakobsen a fost numit în funcţia de Economist Şef al Saxo Bank în Martie 2011. Dl. Jakobsen s-a întors la bancă după o absenţă de doi ani. În acest timp a fost Chief Investment Officer pentru Limus Capital Partners. Înainte de plecarea sa de la începutul lui 2009, dl. Jakobsen a fost timp de aproape nouă ani Chief Investment Officer la Saxo Bank. Dl. Jakobsen are peste 20 de ani de experienţă în domeniul tranzacţiilor particulare şi investiţiilor alternative. În 1989, după terminarea studiilor de economie la Universitatea din Copenhaga, şi-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director,şef al Departamentului de Vânyări şi Opţiuni. În 1992, s-a alăturat Chase Manhattan în London ca VP, Head of Scandinavian Sales, şi apoi la Chase Manhattan Proprietary Trading Group. Între anii 1995-1997 a lucrat ca Trader şi Head of Flow Desk la Swiss Bank Corp., Londra. În 1997 a devenit Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (acum Nordea) la New York până când s-a alăturat UBS din New York în 1999 ca Director Executiv la Global Proprietary Trading Group.
{mosloadposition user9}