Te-ai întrebat vreodată care este legătura dintre o stare anxioasă şi o casă dezordonată? Principalul motiv pentru care vrei să trăieşti în curăţenie şi ordine nu este pentru că ai musafiri sau pentru sănătatea familiei tale – hai să recunoaştem, cei dragi nu se vor îmbolnăvi văzând multe lucruri aruncate prin casă sau o pată pe podea. Nu, motivul este mai simplu decât crezi: curăţenia ne face mai puţin anxioşi şi chiar mai fericiţi.
Pentru anumite persoane o activitate precum curăţatul mobilierului are efecte liniştitoare, asemănătoare meditaţiei. Chiar şi faptul că după o zi lungă şi stresantă de muncă te retragi într-un cămin curat, unde te simţi confortabil, este un motiv de bucurie.
„Viaţa este plină de incertitudini, iar curăţenia le oferă oamenilor un sentiment de control asupra mediului în care trăiesc”, spune Darby Saxbe, profesor de psihologie la Universitatea Southern California. Practic vorbind, multora ne place să ştim unde găsim lucrurile de care avem nevoie. Fiindcă este frustrant să locuieşti într-un spaţiu în care mai mereu nu ştii unde să cauţi mai întâi…
Care sunt principalele beneficii ale unei locuinţe curate?
· Curăţenia ne linişteşte şi ne dă o stare de confort. Îndepărtarea prafului, a murdăriei şi ordonarea spaţiului ajută la relaxare, în timp ce un spaţiu haotic provoacă o stare de anxietate. Câteva minute de sport uşor pentru braţe/picioare nu strică, ba chiar te menţin sănătos!
· Conform unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, curăţenia este importantă pentru sănătatea fizică şi psihică. Studiul a analizat starea de sănătate fizică a 998 de persoane cu vârste cuprinse între 49 și 65 de ani, comparând nivelurile lor de activitate fizică şi curăţenia casei. Rezultatele au arătat că cei cu cele mai curate case au fost cei mai sănătoşi şi cei mai activi.
· Când ai grijă de obiecte sau suprafeţe, durata lor de viaţă este mai mare, deci economiseşti bani. De exemplu, dacă nu îţi cureţi niciodată aragazul, devine aproape imposibil să mai arate bine după ce grăsimea s-a încrustat. Dacă, pe de altă parte, îl speli după ce ai terminat de gătit, va arăta aproape ca nou câţiva ani.
· Viaţa ta va fi mai puţin stresantă. Când petreci câte puţin timp menţinându-ţi casa curată, nu mai este nevoie să te mobilizezi curăţând ore bune mizeria depusă într-o perioadă lungă de timp. Puţin câte puţin contează şi nu te oboseşte.
· Pentru cei creativi, o casă curată ajută la procesul de creaţie. Atunci când trebuie să te concentrezi, gândul îţi zboară rapid la ceea ce ai în jur. Nu-i de mirare că orice te poate distrage – precum o urmă de cafea pe parchet – îţi va reduce puterea de concentrare.
Dar ce faci când vrei să ai parte de beneficiile acestea, însă nu ai atât de mult timp la dispoziţie? Soluţia: foloseşti un produs eficient, care să îţi rezolve cât mai multe dintre probleme fără bătăi de cap. De exemplu soluţia Asevi Multiusos curăță şi dă strălucire suprafeţelor fără să lase urme. În plus, se usucă repede şi lasă un parfum proaspăt. Te întrebi la ce o poţi folosi? Este ideală pentru suprafeţe din cristal, geamuri, uşi, ecrane, electrodomestice, mobilier din plastic, formica şi melanina, lămpi etc.
Curăţenia îţi garantează că o să te bucuri de timpul petrecut acasă, dar ai grijă să nu duci acest „sport” la extrem! Obsesia s-ar putea transforma în tendinţa obsesiv-compulsivă. Dacă faci curăţenie generală o dată sau de două ori pe săptămână cu produse de curăţenie de calitate, este suficient. În fond, o casă fără mizerie este un stimulent al bunei dispoziţii, nu al stresului. Nu lua sarcina aceasta ca pe o corvoadă, ci ca pe o cursă la capătul căreia primeşti premiul cel mare – confortul.