“Cei mai mulți dintre noi iau contact cu primele mituri despre alimentație în copilărie. Când eram mic, am aflat că anumite alimente mă ajută să cresc mai repede (laptele și cerealele), mă fac deștept (peștele), îmi provoacă acnee (ciocolata) sau mă ajută să am mușchi puternici (carnea și ouăle). Am fost încurajat să mănânc spanac precum Popeye marinarul, dar nu mi s-a spus nimic niciodată despre beneficiile unor alimente cum ar fi lintea, broccoli sau fasolea, în timp ce mi se spunea că nucile sunt gustări nesănătoase din cauza nivelului mare de colesterol. Mi s-a mai spus că dacă nu iau un mic dejun consistent o să mă îmbolnăvesc. Toți moștenim concepții similare, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, primim tot mai multe recomandări — bine intenționate sau nu”, spune Tim Spector în prefața cărții Taci și înghite.
În urma cercetărilor sale de pionierat, profesorul Spector a fost uluit să descopere cât de puține dovezi solide există în sprijinul celor mai larg răspândite idei despre alimentație. În capitole scurte, care demontează mituri, Taci și înghite dezvăluie de ce aproape tot ce ni s-a spus despre nutriție este greșit.
Taci și înghite ne obligă să punem sub semnul întrebării toate dietele, tratamentele-minune, recomandările oficiale sau etichetele nutriționale și ne îndeamnă să ne regândim întreaga relație cu alimentația, care ar putea fi cel mai important medicament de care dispunem. Dar trebuie să învățăm cum s-o folosim cel mai bine pentru sănătatea noastră și pentru viitorul planetei.
“Mănâncă mai puține grăsimi. Redu consumul de zahăr. Mănâncă de cinci ori pe zi. Mănâncă mai multe legume cu amidon, nu sări niciodată peste mese, mănâncă puțin și des, bea cel puțin opt pahare de apă pe zi, bea mai puțină cafea, mai puțin alcool, consumă mai puțină carne și produse lactate, mănâncă mai mult pește, folosește uleiuri vegetale în loc de unt, ține evidența numărului de calorii și consumă băuturi carbogazoase dietetice. Ne-am obișnuit să ni se spună cum, când și ce ar trebui să mâncăm”, adaugă profesorul de epidemiologie genetică.
Având în vedere câte sfaturi primim, ar trebui să fim cu toții sănătoși, zvelți și protejați de bolile asociate alimentației. Dar începând din anii 1980, incidența alergiilor alimentare și cea a diabetului au crescut enorm în majoritatea țărilor, iar cazurile de demență s-au înmulțit în mod inexplicabil. În pofida noilor metode de tratament, incidența afecțiunilor cardiace și cea a cancerului sunt în creștere, iar curba speranței de viață, după o recentă mișcare ascendentă, s-a plafonat și dă semne de declin.
Taci și înghite s-a născut dintr-o nevoie imperioasă de a regândi modul în care mâncăm. În fiecare zi, toți avem de făcut nenumărate alegeri complexe cu privire la modul în care ne hrănim — și contemplăm perspectiva unei planete supraaglomerate și supraîncălzite, unde jumătate din populație e obeză. Nu există soluții simple, în alb și negru. Dacă înțelegem în ce privințe și în ce mod am fost induși în eroare, putem reveni pe calea cea bună. De aceea e necesar să aflăm mai multe despre alimentele pe care le consumăm zi de zi și știința din spatele lor, pentru a evita diversiunile și a face alegeri mai bine informate.
„Una dintre cele mai clare și mai accesibile cărți despre nutriție pe care le-am citit: reconfortant de lipsită de prejudecăți, informativă și fără urmă de reguli impuse de dietele în vogă.” – Guardian
„O carte remarcabilă (…) Întâi, Spector îți azvârle pe geam prânzul bio, vegan sau ketogenic. Apoi îți aruncă la coș și meniurile bogate în lipide și sărace în glucide, de tip Paleo, fără gluten sau fără lectine.” – The Times
„Această carte ar trebui să fie disponibilă pe bază de rețetă medicală.” – Literary Review
„Revoluția nutrițională este în plin avânt, iar Tim Spector este unul dintre vizionarii care ne îndrumă.” – Yotam Ottolenghi, autorul bestsellerului Ottolenghi Flavour
Tim Spector este profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra și consultant medical onorific la spitalele Guy’s și St. Thomas. A obținut numeroase premii în calitate de expert în medicină personalizată și microbiom intestinal și a publicat patru cărți, inclusiv bestsellerul The Diet Myth. Este solicitat frecvent în emisiuni radio și TV din întreaga lume și a scris articole pentru The Guardian, British Medical Journal și multe alte publicații. Tim Spector este cercetătorul principal în echipa celui mai amplu proiect științific desfășurat cu participarea publicului, aplicația Studiul simptomelor COVID.