Înghesuirea dinților reprezintă o anomalie dentară cauzată de lipsa spațiului pe osul maxilar. Deoarece dinții nu pot crește în poziția normală, distanțați corespunzător unii față de ceilalți, ei ajung să își modifice poziția și să se intercaleze în cele din urmă, rezultând o dantură imperfectă. Putem observa începuturile acestei anomalii încă din perioada copilăriei când dinții de lapte sunt înlocuiți de cei permanenți. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce apare înghesuirea dentară, ce probleme poate cauza și cum o putem trata.
Înghesuirea dentară, moștenire de familie
„Moștenirea genetică joacă un rol extrem de important în etiologia înghesuirii dentare. Primim bazele osoase de la un părinte, iar dinții nu neapărat de la același părinte. Este simplu astfel de înțeles cum ajungem în situația tipică cu dinți mari și maxilare mici, astfel apărând înghesuirea dentară”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Primele semne, din copilărie
„Obiceiurile vicioase din copilărie, cum ar fi suptul degetului sau respiratul pe gură, pot să determine compresii de maxilar. Ce înseamnă acest lucru? Avem forme îngustate ale maxilarului, pe care dinții nu vor avea îndeajuns de mult loc. Înghesuirea dentară poate deci să apară și astfel. Pierderea prematură (carioactivitate crescută) sau întârziată a dinților de lapte poate, de asemenea, favoriza înghesuirea dentară”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Dinți supranumerari – consecințe neplăcute
„Consecințele înghesuirii dentare sunt atât deranjante pentru pacient (aspect estetic de dinți strâmbi), cât și problematice pentru medic. Ele cauzează:
– carii interdentare din pricina dificultăților de igienizare, mai ales dacă apelăm doar la periaj, fără a utiliza și mijloace auxiliare de igienizare dentară (duș bucal).
– gingivită, parodontită, din aceleași cauze ale igienizării dificile.
– disfuncții ocluzare (mușcătură greșită, dezechilibrată, incorectă) cu consecință digestivă a bolului alimentar nemestecat corect.
– dureri și disfuncții la nivel articular”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce posibilități de tratament avem
Tratament ortodontic mobil
„Cel mai simplu este, ca în orice situație, să descoperim din timp problema, înainte ca ea să capete proporții. Dacă copilul este dus de mic la consult stomatologic, semnele se vor vedea. Un semn pe care le recomand tuturor părinților să îl rețină: dacă în jurul vârstei de 5 ani dinții nu sunt spațiați toți între ei, cel mai probabil copilul va prezenta înghesuire dentară pe dentiția definitivă. La vârsta copilăriei, în cele mai multe dintre cazuri, putem rezolva această problemă doar cu tratament ortodontic mobil. Este o variantă simplă, ieftină și rapidă, acceptată mult mai ușor decât aparatul fix în perioada pubertății, adolescenței. În plus, acest tratament ortodontic mobil la o vârstă fragedă vine cu riscuri inexistente de apariție a cariilor, spre exemplu, față de tratamentul ortodontic clasic fix”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Aparate dentare de tip alligner
„Dacă însă medicul stomatolog recomandă tratamentul ortodontic fix, avem ca opțiune aparatele de tip alligner, gen Invisalign. Ele sunt ca niște gutiere aproape invizibile, din plastic transparent. Dau un confort sporit pacienților și sunt practic complet igienizabile, putându-se îndepărta în orice moment. Designul unic al acestor aparate dentare este suficient de discret pentru a permite adulților să un tratament ortodontic fără ca oamenii din jur să observe că aceștia poartă aparat dentar. Poate doar dacă te privesc foarte de aproape”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Fațete sau coroane dentare
„O altă posibilitate de tratament la adulți o reprezintă fațetele sau coroanele dentare, cu asumarea sacrificiului de substanță impus de șlefuire și a faptului că rădăcinile dinților vor rămâne evident în poziția inițială. Prin fațetare sau aplicare de coroane, nou modificăm protetic doar axul de angulație a coroanei dentare. Avantajul este însă că rezultatul se obține rapid și este foarte plăcut din punct de vedere estetic”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).