Bilanţul provizoriu pentru anul 2013
Conform ultimelor cercetări de piaţă efectuate pe baza datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia României a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2013, an marcat de o creştere economică de 3%, creşterea exporturilor cu 9%, pe fondul unei dinamici pasive a importurilor, de 0,4%, ceea ce a redus considerabil deficitul de balanţă comercială a României faţă de anul 2012 cu 36%.
Creşterea industriei susţinută de cererea externă în anul 2013
Industria românească a fost unul din factorii motori pentru creşterea exporturilor în 2013, alături de producţia agricolă de excepţie. Creşterea exporturilor produselor industriale are ca fundament, conform analizelor ecomonice, cererea externă din piaţa UE, ca urmare a ameliorării situaţiei economice în zona euro. În perioada ianuarie-noiembrie comenzile noi în industrie s-au majorat cu 7,6% (în 2013 raportat la 2012), contribuţii importante la acestă evoluţie având bunurile de capital (+17%) şi bunurile de consum îndelungat (+6,4%). Totuşi, comenzile de bunuri intermediare (semifabricate etc.) au înregistrat o scădere moderată cu 4%.
Această dinamică pozitivă a comenzilor noi în industrie creează premise pentru o evoluţie pozitivă a investiţiilor în economia reală pe termen scurt. Unele scenarii estimează deja o creştere a formării brute de capital fix cu 7% în 2014, pentru a asigura deservirea comenzilor externe, dar şi prefigurata stabilizare şi chiar creştere a consumului intern.
2014, semne bune anul are
Conform estimărilor analiştilor, economia românească, în ansamblul său, va înregistra în continuare o creştere de 2% în anul 2014, sub influenţa evoluţiei pozitive din UE, a prefiguratei creşteri a investiţiilor publice, anul fiind unul electoral, dar şi ca urmare a strategiei Băncii Naţionale a României de a promova un curs de schimb leu-euro favorabil exporturilor, concomitent cu ieftinirea dobânzii practicate către băncile comerciale.
Managerii firmelor din industria prelucrătoare prefigurează un început de an mai rezervat, cu o încetinire sau chiar o scădere a volumului de produse industriale în primele trei luni ale anului, bazându-se pe comenzile anterioare, concomitent cu o creştere a preţului mediu al produselor industriale cu 3%, ceea ce denotă o poziţie de consolidare a situaţiei economice.
RAILF-Romcontrola 2014
Tendinţele pieţei din România sunt confirmate şi de firmele furnizoare de echipamente de automatizare, instrumentaţie şi echipamente de laborator, prin răspunsul prompt dat la invitaţia organizatorilor de a expune la RAILF-Romcontrola Târgul Internațional de Automatizări & Instrumentație și Echipamente de Laborator (Expoziție și Simpozion), suprafaţa de expunere fiind deja rezervată.
Participanţi
ALCONEX SRL, ARMATURENFABRIK FRANZ SCHNEIDER SRL, ASSEMBLA ENGINEERING SRL, ASTI AUTOMATION, EAST ELECTRIC, ECHIPOT SRL, ENERGO-METR SRL, EURITMIC GRUP SRL, FESTO SRL, GRIMAS CONTROL SRL, HASEL INDUSTRIAL SRL, HERAEUS ELECTRO-NITE INT NV – SUCURSALA BUCUREȘTI, HONEYWELL ROMANIA SRL, ICPE BISTRIŢA SA, INTERBUSINESS PROMOTION & CONSULTING SRL, KIMET SRL, METROMAT SRL, MIKON SYSTEMS SRL, NAMICON TESTING SRL, NIVELCO TEHNICA MĂSURĂRI SRL, PROSENSOR SRL, ROMVEGA SRL, S_IND PROCESS CONTROL SRL, SAMSON CONTROL SRL, SAN SYSTEMS INDUSTRY SRL, SMC ROMANIA, SPECTROMAS SRL, STANDARD SERVICE 2000 SRL, SYSCOM 18 SRL, TERMODENSIROM SA, TXP ADVISERS SRL, VDR & SERVICII SRL, YOKOGAWA EUROPE BV.
Tematica evenimentului, punte între expozanți și specialiști
• Automatizări
• Instrumentație (măsurări, acţionări, software industrial, robotică)
• Analiza și controlul calității
• Biotehnologie / diagnosticare
• Echipamente de laborator
Vă așteptăm la RAILF – ROMCONTRLA
Program de vizitare:
26 – 28 Martie, între orele 10.00-18.00
29 Martie, între orele 10.00- 16.00
Pentru a fi în permanență la curent cu cele mai recente informații despre acest eveniment, vă invităm să vizitați site-ul: www.railf.ro.