Pe 28 noiembrie 2018, la ora 17:30, Asociaţia De-a Arhitectura vă invită la expoziţia eveniment „Oraşul şi profesiile mediului construit” cu ocazia încheierii proiectului cu acelaşi nume organizat de asociaţie la început de noiembrie şi realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive (Proedus) şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM).
Expoziţia interactivă ce va avea loc în sala „Galeria arhitecţilor români creatori de patrimoniu” din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti este un prilej de admirat lucrările liceenilor ce au participat la cele 16 ateliere gratuite care le-au fost dedicate, dar şi o oportunitate de a socializa şi a continua joaca serioasă despre şi cu oraşul.
De asemenea, expoziţia „Oraşul şi profesiile mediului construit” este şi un eveniment de lansare a unei publicaţii care poate constitui inspiraţie pentru cadre didactice ce doresc să folosească mediul construit drept resursă educaţională.
„Oraşul şi profesiile mediului construit” este un proiect organizat în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2018 de Asociaţia De-a Arhitectura în parteneriat cu Proedus şi UAUIM. Proiectul şi-a propus să trezească interesul şi să focalizeze atenţia liceenilor asupra oraşului şi să ofere metode de lucru testate deja care pot fi ulterior folosite de profesori, organizaţii non-guvernamentale, autorităţi publice locale, pentru ca mediul construit să fie obiect de studiu şi de reflecţie şi pentru ca perspectiva liceenilor asupra mediului construit să conteze.
Cele 16 ateliere gratuite din sfera dezvoltării urbane şi a mediului construit, susţinute de profesionişti din domeniu (arhitecţi şi urbanişti), pentru liceeni din Bucureşti din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, au fost organizate la final de săptămână, câte 4 în paralel, pe 3-4 noiembrie 2018 şi pe 10-11 noiembrie 2018, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM). Acestea s-au derulat în baza unor materiale educaţionale scrise de specialişti din reţeaua De-a arhitectura, special create sau adaptate din curricula programelor derulate de către asociaţie în ultimii 7 ani.
Proiectul a îmbunătăţit nivelul de înţelegere al tinerilor privind procesul de dezvoltare urbană şi rolul locuitorilor în acest proces, a dezvoltat spiritul critic al liceenilor privind mediul construit din Bucureşti şi a oferit informaţii despre profesiile conexe.
Creşterea calităţii vieţii urbane este un deziderat la care trebuie să contribuie toţi actorii dezvoltării, administraţia publică locală, mediul de afaceri, mediul educaţional, locuitorii, organizaţiile societăţii civile etc., prin colaborare continuă.