un program al Asociație “De-a arhitectura” în cadrul evenimentului Sibiu Smart City
În anul 2013 Administraţia oraşului Sibiu pune accentul pe sloganul „Smart“. În domeniul dezvoltării urbane termenul de “Smart Cities” este unul în vogă, iar promovarea oraşelor sub acest titlu devine tot mai importantă. Performanța la nivel urban nu depinde doar de infrastructura tehnică, ci și de disponibilitatea și calitatea cunoștiințelor, de comunicare și infrastructură socială. Există șase aspecte care joacă un rol important în creșterea competitivității orașelor și care se află în strânsă legătură cu conceptul de “Smart Cities”: economia, mobilitatea, mediul înconjurător, populația, modul de viață și guvernarea.
Prin derularea Pavilionului Sibiu – Smart City organizatorii (Fundația HERITAS) își propun să creeze o platformă de comunicare pentru cetățeni, cu scopul de a strânge și sintetiza materiale relevante pentru elaborarea noului Ghid de dezvoltare a Municipiului Sibiu (2014-2020). Acest document definește scopuri strategice de dezvoltare ale unui oraș, asigură o planificare durabilă, conferă o bază strategică, de exemplu pentru alte documente de planificare.
Echipa “De-a arhitectura”, reprezentată de arhitectele Anca Bordean, Iulia Nistor și Carmen Șandru, a sosit în Piața Mare din Sibiu, în Pavilionul Smart City și le-a propus școlarilor să-și mobileze / organizeze / dezorganizeze curtea școlii așa cum și-ar dori-o ei.
Cu planurile printate ale celor 24 de școli din Sibiu, cu multe simboluri autocolante reprezentând activități sau obiecte pe care le-am considerat noi a fi utile în curtea școlii (sport, grădiniță de legume, pomi fructiferi, băncuțe, loc de desfășurare a lecției în aer liber, rastel pentru biciclete, etc.), dar și cu exemple de curți frumoase de școli din lumea întreagă am pornit entuziaști atelierul “De-a arhitectura în curtea școlii”.
Copiii, au propus schimbări curții școlilor folosindu-se de imaginația proprie, de exemplele care le-au fost puse la dispoziție, de autocolantele cu simboluri, au creat propriile simboluri la care noi nu ne-am gândit (iarbă, zid de escaladă, trasee cu obstacole etc.), au propus activități noi (ferma de animale mici pe care să le îngrijească ei), au notat idei, povești, dorințe.
Acesta este prima etapă din proiectul “De-a arhitectura în curtea școlii”, etapă la care am reușit să obținem “consultanță” din partea micilor utilizatori pentru 7 școli din Sibiu. Dorim ca produsul acestei “consultări publice” să ajungă sub ochii avizați (ai Primăriei, și ai conducerii școlilor) și să constituie un instrument de lucru pentru evaluarea și îmbunătățirea calității mediului în care învață copiii.
Evenimentul a avut loc în cadrul Sibiu Smart City International Conference, eveniment organizat de Fundația HERITAS (//smartcity.heritas.ro).
Pentru anul școlar 2013-2014 Asociația “De-a arhitectura” este prezenta și în orașul Sibiu, în 12 clase, (școala nr. 18 – 4 clase, școala nr. 5 – 3 clase, școala nr. 4 – 2 clase, școala nr. 2 – 1 clasă, liceul Onisifor Ghibu -1 clasă, liceul Pedagogic – 1 clasă). Acest lucru este posibil cu ajutorul arhitecților Anca Bordean, Iulia Nistor, Carmen Șandru, Alexandru Găvozdea, Livia Aruncuțean, Simona Vecerzan, Veronica Timofte, cărora le mulțumim în numele copiilor!