45 de vaci care au fost aduse, în urmă cu o lună, cu avionul din Irlanda în România vor fi dăruite de Ziua Femeii gospodinelor din comuna Râşca, jud. Cluj
Joi 8 martie orele 13.00, 45 de femei vor primi câte o văcuţă de rasă drept mărţişor în cadrul proiectului "Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”.
„Mărţişoarele” irlandeze din rasa Holstein Friza vor fi oferite de către Fundaţia Heifer România în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda. Reprezentantul conducerii Bothar Irlanda Peter Ireton, Senior Director of Strategy, va fi alături de familiile beneficiare, invitaţi de seamă şi reprezentanţi ai echipei Heifer România.
Vacile de rasă au fost transportate din Irlanda până în ţara noastră cu avionul, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru orfani şi familii de ţărani nevoiaşi. Acesta este al doilea avion cu juninci irlandeze care a aterizat pe aeroportul din Timişoara. Din 18 ianuarie, de când au sosit în România, văcuţele au stat în carantină o lună şi jumătate iar de Ziua Femeii vor fi dăruite femeilor înscrise în acest proiect.
“O parte din vacile sosite anterior în Râşca au déjà viţei frumoşi, iar proprietarii lor sunt foarte mulţumiţi de cantitatea de lapte, producţia fiind mult mai mare decât cea a raselor locale. Fiind crescute sub cerul liber la ele acasă, frizele irlandeze sunt foarte rezistente şi s-au adaptat foarte bine condiţiilor de la noi”, a declarat directorul Heifer Romania, Dr. Ovidiu Spînu.
Vacile sunt aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift – Dar din dar”. Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite. În acest fel, darul iniţial se va multiplica iar lanţul beneficiarilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă în cadrul acestui program va dona câte 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate în centrul şi vestul României.
Prelucrarea laptelui va fi asigurată de „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei Heifer România.