publicat la Editura Humanitas Fiction
Atlasul norilor, cartea scriitorului considerat una dintre cele mai influente o suta de personalitati din lume, David Mitchell, va fi lansata la Editura Humanitas Fiction in cadrul salonului cartii Bookfest, sambata, 7 iunie, ora 13.00.
Castigator al British Book Literary Fiction Award si nominalizat la Booker Prize, Nebula Award si Arthur C. Clarke Award, Atlasul norilor a fost desemnat de ziarul britanic The Guardian "cel mai bun si mai indraznet roman al anului 2004".
O banda a lui Mobius literara, romanul traseaza o harta la scara mare a pasiunilor omenesti, survolate intr-un periplu halucinant, care porneste din Pacificul de Sud, aflat sub spectrul colonizarii in secolul al XIX-lea, si ajunge in viitorul postapocaliptic. Sase povestitori construiesc tot atatea universuri despartite de timp si spatiu, insa nu etanse, pentru ca le leaga noduri vitale. Un notar american care exploreaza insulele proaspat colonizate din Marile Sudului; un muzician care incearca sa-si inspire maestrul in scopuri nu tocmai nobile; o jurnalista care salveaza lumea de la un dezastru nuclear; un editor care descopera un bestseller periculos; o clona creata in sistemul sclavagismului modern — toti acesti povestitori savurosi creeaza cercuri narative in jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice. Planurile se intretaie in puncte nevralgice care sunt de fapt marile teme ale romanului: vointa de putere, canibalismul civilizatiei, felul in care trecutul e mereu rescris de cei care stapanesc prezentul. Dens, dar translucid, grav, dar colorat, Atlasul norilor exploreaza violenta mai multor lumi care o alcatuiesc pe-a noastra, pornind de la ideea ca "orice credinta e un camp de batalie".
Scriitorul englez David Mitchell s-a nascut in 1969, la Southport, Lancashire. Isi face studiile de literatura engleza si americana la University of Kent, urmand apoi un masterat de literatura comparata. Se muta in Sicilia si apoi in Japonia, la Hiroshima, unde tine cursuri de limba engleza timp de opt ani. Debuteaza cu romanul Ghostwritten (1999), castigator al John Llewellyn Rhys Prize si nominalizat la Guardian First Book Award, caruia ii urmeaza number9dream (2001, nominalizat la Booker Prize), Atlasul norilor (Cloud Atlas, 2004) si Black Swan Green (2006). In 2003, David Mitchell apare in antologia Granta a celor mai importanti tineri scriitori englezi, iar in 2007 este inclus de Time Magazine in topul celor mai influente o suta de personalitati din lume.
{mosloadposition user10}