În prima săptămână a lunii iunie, Orchestrele şi Corurile Radio vă invită la să vă adăpostiţi de ploile de vară şi să vă bucuraţi de seri de concerte la Sala Radio.
Deşi nu dansează, Orchestra de Cameră Radio vă oferă miercuri, 1 iunie 2011, de la ora 19.00, „apoteoza dansului” – Simfonia a VII-a în la major de Ludwig van Beethoven, într-un concert susţinut sub bagheta dirijorului Kazuhiko Ishii. Programul serii mai cuprinde Uvertura Coriolan de L.v.Beethoven, inspirată de piesa lui Heinrich-Joseph von Collin şi Concertul în si bemol major pentru violoncel şi orchestră de Luigi Boccherini, partitură ce va beneficia de interpretarea apreciatului violoncelist Răzvan Suma.
Expresivitate, meditaţie dramatică, virtuozitate şi misterele astrologice – acestea sunt elementele concertului de vineri, 3 iunie, ora 19.00. Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijororului Neil Thomson, prezintă Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de A. Dvořák, solistă Irina Mureşanu, şi lucrarea Planetele de G. Holst, care va beneficia de participarea Corului Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.
Maestrul Kazuhiko Ishii face parte din generaţia muzicienilor japonezi formaţi în şcolile nipone şi perfecţionaţi în marile centre muzicale ale lumii. Dirijor, profesor, animator al vieţii muzicale, uneori chiar şi impresar, Kazuhiko Ishii este un vechi colaborator al Orchestrei de Cameră Radio, este cel care a acordat încredere atât orchestrei cât şi tinerilor solişti japonezi dornici să se afirme alături de un ansamblu profesionist.
„Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa". Astfel caracteriza renumita publicaţie germană „Das Orchester” prestanţa tânărului violoncelist.
Profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti, Răzvan Suma este invitat să predea cursuri de măiestrie organizate de Asociaţia SONORO. În anul 2004, formează alături de Alexandru Tomescu şi Horia Mihail unul dintre cele mai de succes proiecte artistice din viaţa românească – Romanian Piano Trio. Din 2008 Răzvan Suma a devenit solist concertist al Filarmonicii din Piteşti, alături de colegii săi din trio, iar din anul 2010 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.
Neil Thomson este considerat unul dintre cei mai reprezentativi dirijori britanici ai generaţiei sale. A colaborat cu numeroase orchestre din toată lumea şi cu renumiţi solişti, printre care Sir James Galway, Valentin Gheorghiu, Jeremy Menuhin, Gyorgy Pauk, Julian Lloyd Webber, Peter Jablonski. În proiectele apropiate se înscriu colaborarea cu violoncelistul Steven Isserlis (Schumann – Concertul pentru violoncel), pianistul Steven Hough (Liszt – Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră), percuţionista Dame Evelyn Glennie care va interpreta în primă audiţie Concertul de Joe Duddel la Festivalul Internaţional de la Cheltenham.
Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa cunoscutului profesor Ştefan Gheorghiu, Irina Mureşanu este apreciată de critici şi presa de specialitate ca un „muzician complex, cu un ton remarcabil şi o bogată paletă coloristică, ce posedă o tehnică fabuloasă şi un perfect control”. Parteneră excelentă în muzica de cameră Irina Mureşanu a colaborat cu interpreţi cunoscuţi în recitaluri sau concerte de gen: Kim Kashkashian, Cynthia Phelps, Sharon Robinson, Ronald Thomas, Andres Cardenes, Ilya Kaler, Nathanien Rosen. Din 2002 este membră a Trio-ului Boston, ansamblu rezident al Conservatorului din New England, formaţie cu care susţine numeroase concerte organizate de societăţile de muzică camerală Andover, Boston şi Walden Chamber Players.