Începerea Postului Crăciunului ne face să conștientizăm cât de aproape sunt Sărbătorile de iarnă, chiar dacă vremea de afară nu pare să aibă vreo legătură cu această realitate… Și chiar dacă soarele încă ne mai încălzește, chiar dacă nu toate frunzele pomilor au căzut, ce e scris în calendar, aia e, nu te minți că e în zadar!
Despre postul Crăciunului – fiind unul a bucuriei – se spune că nu este atât de aspru precum cel al Paștelui. Și asta pentru că în fiecare sâmbătă și duminică a lui, dar și la fiecare sărbătoare importantă din lunile noiembrie și decembrie, este permis să se consume pește. Cei care nu au timp sau răbdare să curețe pește, să îl prepare, au la dispoziție o alternativă simplă dar la fel de gustoasă și de sănătoasă. Conservele de pește EVA. Și dacă tot este pe alese, poți alege EVA Sardine, fie în ulei de măsline sau în ulei vegetal, în ulei vegetal cu ardei iute, în ulei vegetal cu lămâie sau în sos tomat.
Dacă nu ai timp să încropești ceva cu o conservă, o poți mânca imediat ce cutia ai desfăcut și o să vezi cât poți fi de satisfăcut.
Însă, dacă ai ceva timp sau chef de bucătăreală, uite ce poți face dintr-o conservă (vorba vine!) banală.
Sendviș: scurge uleiul/sosul în exces din conservă, mărunțește sardinele și amestecă-le cu maioneză de post, muștar, suc de lămâie, sare și piper. Servește pe felii de pâine prăjită, adăugând frunze de salată, felii de roșii, inele de ceapă sau rondele de castraveți murați.
Salată: amestecă sardinele din conservă cu roșii tăiate cubulețe, castraveți, ceapă roșie, măsline și pătrunjel verde tocat, adaugă (opțional) ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
Paste: fierbe spaghetti conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Separat, într-o tigaie, încălzește ulei de măsline, adaugă usturoi tocat mărunt și fulgi de ardei iute, apoi adaugă și conserva de sardine. După ce totul dă într-un clocot, adaugă roșiile tăiate cubulețe și câteva frunze de busuioc proaspăt. Amestecă pastele fierte cu sosul de sardine și, dacă vrei, presară deasupra cașcaval de post.
Pizza: prepară aluatul, întinde-l și acoperă-l cu sos de roșii. Scurge uleiul din conservă și așează pe aluat sardinele, rondele de ceapă, măsline feliate, ardei și cașcaval de post, ras. Coace pizza în cuptor până când aluatul este rumenit și cașcavalul topit.