difuzarea documentarului biografic în două părţi: Percy Julian, un geniu uitat
Da Vinci Learning difuzează pe 3 şi 10 decembrie, începând cu ora 22:00, documentarul în două părţi Percy Julian, un geniu uitat. Televiziunea educaţională Da Vinci Learning omagiază una dintre cele mai mari figuri ale chimiei secolului XX şi totodată un neobosit luptător pentru drepturile omului.
Documentarul biografic Percy Julian, un geniu uitat, nu explică numai munca şi descoperirile marelui chimist american. Filmul analizează şi suferinţele pe care a trebuit să le îndure Dr Percy Julian înainte de a-şi face un nume în chimie. Nepot al unor sclavi din statul Alabama, Percy Lavon Julian s-a născut într-o perioadă în care oamenii de culoare din sudul SUA trăiau într-un sistem de segregare forţată. Ca să-şi protejeze copiii de opresiune, tatăl lui Julian a recurs la lumea ideilor. Fiecare bănuţ câştigat era folosit pentru realizarea unei biblioteci pentru copii lui, deoarece aceştia n-aveau acces la biblioteca publică. Cu multă ambiţie şi voinţă, Percy Julian a reuşit să-şi definitiveze studiile şi să devină unul dintre cei mai importanţi chimişti ai secolului XX. Dar nu i-a fost uşor. Pentru că era de culoare, colegii de breaslă nu l-au acceptat în lumea chimiştilor, un club elitist, rezervat numai cercetătorilor albi. Dr Percy Julian şi-a găsit libertatea în laborator, iar cercetările lui au ajutat la pătrunderea secretelor plantelor. Descoperirile lui au ajutat, printre altele, la tratarea glaucomului, una dintre cele mai cumplite boli şi l-a adus în mijlocul uneia dintre cele mai dure lupte din istoria ştiinţei. Milioane de oameni din toată lumea beneficiază şi astăzi de tratamente cu steroizi obţinuţi prin fitochimie, sintetizaţi în urma unor procese concepute de Dr Percy Julian.
Evenimentele cheie ale vieţii lui Percy Julian sunt aduse la viaţă de celebrul actor Rubens Santiago-Hudson (NYPD Blue, Lege şi Ordine sau Atins de un înger). Cei mai respectaţi oameni de ştiinţă ai momentului dar şi foşti colegi de laborator explică importanţa descoperirilor făcute de Percy Julian, o personalitate ce şi-a trăit convingerea potrivit căreia, cea mai mare speranţă a omenirii e educaţia pentru toată lumea.
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”. Declaraţia conţine 30 de articole şi este primul document internaţional în care sunt enunţate în mod solemn drepturile şi libertăţile fundamentale ce trebuie garantate oricărei fiinţe umane din întreaga lume.
{mosloadposition user9 {mosloadposition user10}