dar şi utilizatorii de smartphone-uri
Este o concluzie din Raportul Malware la jumătatea anului, în care G Data prezintă şi tendinţele pentru a doua jumătate a anului 2009
IT Sistem Services, partenerul român al producătorului german de software de securitate a datelor, G Data, face astăzi publice informaţii relevante privind concluziile Raportului Malware pe şase luni, emis de G Data, cel mai premiat producător european de sisteme de securitate. În acest raport, pe lângă ţintele predilecte ale dezvoltatorilor de spam, spyware şi adware din ultima jumătate de an, sunt prezentate şi prognoze relevante referitoare la toate tipurile de malware, pentru perioada următoare.
Conform raportului, în condiţiile în care site-urile reţelelor sociale, cum ar fi Facebook sau Twitter, sunt într-o creştere continuă a popularităţii, numărul tot mai mare de vizitatori şi noile oferte asigură criminalilor cibernetici tot atâtea ţinte predilecte. Pe de altă parte, alături de reţelele sociale, şi utilizatorii Windows vor continua să rămână printre victimele preferate ale atacurilor viermilor, troienilor şi ale celorlalte categorii de viruşi. În plus, atacurile sunt din ce în ce mai direcţionate către utilizatorii de smartphone-uri.
Fiindcă, până acum, multe gateway-uri folosite de programele malware au fost deja închise de către diferitele tehnologii de securitate, atacatorii s-au orientat către zonele mai puţin protejate. Şansele lor de reuşită sunt oferite de asemenea website-uri cu aplicaţii numeroase. Datorită acestei dezvoltări, experţii de la G Data presupun că utilizatorii vor fi încercaţi constant de atacuri noi şi viclene, venite prin Internet.
Ralf Benzmuller, manager G Data Security Labs a declarat: “Ne aşteptăm la abordări din ce în ce mai înşelătoare, privind reţelele sociale. Twitter, Facebook, MySpace si XING sunt din ce în ce mai folosite pentru phishing sau pentru acţiuni de răspândire a malware-ului. Viermii care tranzitează aceste reţele sunt pregătiţi în orice moment să speculeze orice punct vulnerabil. Koobface este responsabilul principal al acestor atacuri”. Benzmuller oferă totodată şi câteva sfaturi succinte despre cum ne putem proteja împotriva unor astfel de atacuri: “Browserele, ca şi programele antivirus utilizate trebuie sa fie întotdeauna cu update-urile la zi. În plus, orice link-uri primite pe e-mail-uri, chiar dacă par a proveni de la prieteni sau cunoştinte, ar trebui să fie verificate cu atenţie înainte de a se da click pe ele.”
Barometru de malware: programe malware la niveluri record, dar cu rate reduse de creştere
În primele şase luni ale anului, G Data a identificat un total de 663.952 elemente malware, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare a totalului din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, este evident că ritmul de creştere nu mai este atât de mare ca în ultimii ani. “Un motiv pentru aceasta este criza economică mondială, care pare să fi afectat chiar şi economia neagră”, spune Ralf Benzmüller.
Hackerii văd ţinte potenţiale noi în Apple şi Unix
Ca şi până acum, utilizatorii de sisteme de operare Windows rămân vizaţi de atacatori, dar se pare că atacurile împotriva utilizatorilor Apple, Unix şi a unităţilor mobile va creşte în viitorul apropiat.
Noi programe malware pentru smartphone-uri şi computere portabile
G Data a observat un nou fenomen în dezvoltarea de malware pentru computere portabile şi smartphone-uri. Deşi au fost mult timp produse de nişă, numărul de programe malware noi pentru smartphone-uri şi computere portabile aproape că s-a dublat în prima jumătate a anului. Pentru prima dată, malware-ul orientat spre dispozitivele mobile s-a clasat în Top 5. Astfel de programe nu au o rutină de răspândire şi sunt folosite pentru a trimite mesaje text (SMS) care conţin un link către un site web, astfel încât acţiunea este redusă la un singur click.
Tendinţe pentru 2009:
Pentru a doua jumătate a anului 2009 experţii G Data se aşteaptă la o creştere suplimentară a programelor dăunătoare. Malware-ul continuă să invadeze Internetul, chiar dacă rata sa de creştere ar trebui să fie, de fapt, în scădere. Deosebit de alarmant este însă faptul că metodele de infectare folosite sunt din ce în ce mai multe, mai sofisticate şi mature, crescând astfel riscul afectări unui număr tot mai mare de PC-uri.
Mai multe date şi cifre despre criminalitatea cibernetică, precum şi o previziune pentru a doua jumătate a anului 2009, puteţi găsi în raportul malware realizat de G Data, dacă accesaţi link-ul: //www.itsistem.ro/solutii-de-securitate/gdata/g-data-raport-malware-periodic-ianuarie-iunie-2009.html
{mosloadposition user10}