International „George Enescu”
Radio România va fi reprezentată cu succes la Festivalul Internaţional „George Enescu”, într-un concert cameral de excepţie, de măiestria Cvartetului „VOCES” şi a solist-concertiştiilor Formaţiilor Muzicale Radio, Alexandru Tomescu – vioară şi Horia Mihail – pian.
Concertul va avea loc dumincă, 18 septembrie, ora 17.00, la Ateneul Român şi va cuprinde capodopera instrumentală, Concertul pentru pian, vioară şi cvartet de coarde în Re major de Ernest Chausson, şi lucrările Cvartet cu pian nr. 1 şi nr. 2 de Wolfgang Amadeus Mozart.
Fondat în anul 1973, Cvartetul de coarde “Voces” este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri din lume, având un repertoriu vast, cu lucrări diverse, de la muzica clasică la cea contemporană. De-a lungul timpului, formaţia a fost invitată la festivaluri din mari centre muzicale ca Bayreuth, Salzburg, Sienna şi Toronto. Excelenţa sa este dovedită şi de concursurile naţionale şi internaţionale câştigate de Cvartetul „Voces”: printre altele, Premiul I la Colmar (Franţa, 1974) şi Medalia de Argint la Bordeaux (Franţa, 1976). Cvartetul "Voces" este condus de Bujor Prelipcean şi este ansamblu rezident al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi. Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius pentru o perioadă de cinci ani.
Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, numărând, de-a lungul carierei sale mai bine de 1000 de concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene şi americane. În luna aprilie a acestui an, Horia Mihail a susţinut un turneu de recitaluri în 12 oraşe din România în cadrul proiectului Pianul călător. Organizat pentru a celebra 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, turneul a urmat exemplul compozitorul maghiar care, între anii 1846 şi 1847, susţinea concerte în ţările române pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot.