Din ce in ce mai rare sunt ocaziile in care melomanii sensibili la muzica de camera pot asculta un program alcatuit din capodopere scrise pentru cvartet de coarde. Gen clasic de maxima dificultate, cvartetul de coarde a devenit un demers riscant, primejdios de care doar cei mai buni dintre cei buni indraznesc sa se apropie. Rezultatele artistice insa, merita din plin eforturile investite iar satisfactia este impartita. in egala masura. intre interpreti si public. Mai ales cand este vorba de partituri semnate Franz Schubert si Felix Mendelssohn !
Stagiunea de marţi seara
Marti 05 Noiembrie 2013, 19:00 – 20:00
Cvartetul Virtuoso
VIOREL BUŞTEAN – vioara l
MONICA BUŞTEAN – vioara a ll-a
LUIZA IORGA – violă
DAN JOIŢOIU – violoncel
Program:
Felix Mendelssohn
Cvartetul nr. 2, în la minor, op. 13
Franz Schubert
Cvartetul nr. 14, în re minor, Moartea şi fata
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele pot fi cumparate de la casa de bilete a Ateneului Român sau rezervate online la adresa www.fge.org.ro. Telefon: +40-21-315 6875 – Casa de Bilete.
Cvartetul Virtuoso s-a format in anul 2012 din instrumentisti care, fiecare in parte, au deja un trecut puternic legat de muzica de camera. I-a apropiat placerea si ambitia de a aborda repertoriul de cvartet de coarde din toate epocile creatoare.
Viorel Bustean a urmat cursurile liceului de muzică Dinu Lipatti din Bucuresti si este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica București, sectia Instrumental, promotia 2000. Are o bogată activitate camerala fiind, in 2004, membru fondator al ansamblului cameral “Traffic Strings”. Colaboreaza cu orchestra de camera Camerata Regala din Bucuresti, Orchestra Jeunness Musical, Proms Orchestra. A participat la numeroase turnee in Europa si Asia. In prezent este artist instrumentist al Filarmonicii “George Enescu”.
Monica Bustean (vioara/viola) – a urmat cursurile Liceului de Muzica “George Enescu” din Bucuresti. Este licentiate (2005) a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicala – Vioara la clasa prof. Florin Croitoru, A mai studiat cu Modest Iftinchi, Ion Voicu, Stefan Ruha si a participat la cursuri de maiestrie in tara si in Germania cu profesorul Petru Munteanu. Pasiunea pentru cvartet si muzica de camera ia nastere inca din timpul liceului, cand a castigat premiul “Covent Garden” la Concursul de Muzica de Camera, Cluj, ca membra a cvartetului "Einheit". Are numeroase colaborari cu Orchestra Nationala Radio, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra „Virtuosi” si Orchestra "Unisono", Orchestra “Orpheus” – Paul Popescu, Orchestra Balcanica – Skopje – Macedonia si turnee in Suedia, Germania, Italia, Olanda, Coreea de Sud, Franta, Elvetia. Din anul 2003 este artist instrumentist in Orchestra Nationala Radio.
Luiza Antonela Iorga, membra a “Incantare Cvartet”, este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia violă şi a cursurilor de Masterat ale aceleiaşi facultăţi, la clasa profesorului Valeriu Pitulac. A susţinut recitaluri camerale în diferite formaţii: duo vioară – violă, violă – pian, cvartet de coarde, cvintet de coarde, cvintet cu pian, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucuresti, Palatul Şuţu, Palatul Ghica, Muzeul Enescu, Radiodifuziunea Română, Palatul Parlamentului, Palatul Mogoşoaia, etc. A colaborat cu orchestre din Bucuresti (Orchestra Filarmonicii “George Enescu” şi Orchestra Radiodifuziunii Române) şi din ţară. În prezent, este profesoară de violă la o şcoală de specialitate.
Dan Joitoiu a inceput studiul pianului la varsta de 7 ani, optand ulterior pentru un alt instrument, violoncelul (prof. Robert Mercler). Din 1973 pana in 1978 a frecventat cursurile Liceului de Muzica nr. 1, unde a si absolvit la clasa de violoncel a prof. Andrei Csaba. Intre anii 1978-1982 a fost student al Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, la clasa prof. Dolores Papa. Din toamna anului 1986 si pana in prezent este violoncelist – sef partida – la Filarmonica de stat "George Enescu".Deasemenea este membru fondator al orchestrelor de camera "Virtuozii din Bucuresti", "Solistii din Bucuresti" si al Orchestrei de camera a Filarmonicii "George Enescu", membru al formatiilor camerale "Aperto", "Armonia", "Traffic Strings", avand in acelasi timp si o activitate didactica ca profesor de violoncel la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti" si Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti. In anul 1982 a obtinut PREMIUL I la Concursul National de Interpretare – Bucuresti si PREMIUL I la Concursul de Muzica de Camera -cvartet- Brasov. In anul 2004, ca semn de apreciere a activitatii sale, pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului, i s-a conferit de catre Presedintele Romaniei "MERITUL CULTURAL" clasa a II-a.
Sponsori: Ferrero Rocher, Cognistudio
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Port.ro, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu