in sectorul industrial daca se mentine acelasi trend ca si in 2011
Compania globala de consultanta imobiliara, Cushman & Wakefield ofera publicitatii date si cifre referitoare la evolutia pietei imobiliare industriale din Romania in anul ce a trecut, precum si previziuni pentru anul 2012.
De asemenea, Cushman & Wakefield anunta o cota de piata de 15% in 2011, din segmentul de piata industriala, ceea ce reprezinta 25.000 mp inchiriati din totalul tranzactionat, respectiv, 150.000 mp.
Conform companiei Cushman & Wakefield, piata imobiliara industriala in Romania a crescut cu aproximativ 100% in 2011, daca ne referim la suprafata totala tranzactionata 2010 comparativ cu 2011: “La sfarsitul Q4 2011 puteam vorbi de o suprafata tranzactionata de aproximativ 150.000 mp fata de 75.000 mp la sfarsitul Q4 2010 “, explica Gabriel Sfetcu, Directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield Romania. “ De asemenea”, continua Directorul Departamentului Industrial, “in 2011 am avut mai multe cereri din domeniul productiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intrati pe piata in urma fuzionarii sau in urma scindarii altor operatori deja existenti in piata.”
Referindu-se la pretul pe metru patrat la inchirieri in domeniul industrial, expertul Cushman & Wakefield concluzioneaza ca acesta s-a mentinut la o medie de 3.8 Euro (fara TVA)/ m2 la suprafete intre 4.000 – 5.000 de metri patrati si contracte pe o durata de minimum 5 ani.
In ceea ce priveste anul 2012 si atragerea de noi investitii, Gabriel Sfetcu este de parere ca Romania este in avantaj fata de celelalte tari din regiune datorita fortei de munca specializate, a posibilitatii de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeana dar si datorita existentei unor spatii industriale de calitate. La aceste avantaje se adauga, spun expertii Cushman & Wakefield, maleabilitatea proprietarilor care sunt dispusi sa ofere diverse stimulente
potentialilor chiriasi pornind de la gratuitati pana la suportarea costurilor de noi investitii – in cazul acomodarii unui chirias din segmentul productie.
“Estimam ca in anul 2012 vor avea loc schimbari interesante in ceea ce priveste profilul ocupantilor”, spune Gabriel Sfetcu. “ Pana acum ne bazam mai mult pe necesarul de spatii de logistica generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua trend-ul inceput in anul 2011 si vom vedea relocari ale unor producatori importanti care nu vor externaliza catre fabricile din Romania doar asamblarea, ci vor face apel la forta de munca specializata in vederea externalizarii diviziilor de cercetare si dezvoltare”, incheie Directorul Departamentului Industrial, Cushman & Wakefield.
“Consideram ca in 2012 pretul chiriilor pe mp va ramane relativ constant fata de nivelul atins in Q4 2011. Romania poate profita de situatia economica dificila din vestul si centrul Europei prin incurajarea companiilor din segmentul productie astfel incat acestea sa deschida unitati de cercetare si productie. Costurile de operare ale acestor noi unitati de productie vor fi mai mici in comparatie cu cele din locatiile din tarile de origine. Reducerea de costuri este determinata de costurile reduse ale fortei de munca si de facilitatile fiscale care pot fi obtinute de la guvernul Romaniei”. In masura in care vom reusi sa atragem companii din segmentul celor mentionate mai sus, estimam ca in 2012 nivelul tranzactiilor pe segmentul industrial va inregistra o crestere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011.