Asociaţia De-a Arhitectura relansează la început de an şcolar înscrierile pentru părinţii şi cadrele didactice care doresc să predea la clasă folosind materialul didactic De-a arhitectura „Şcolari în siguranţă”. Înscrierile vor fi deschise până pe 1 octombrie 2017, pentru 30 de clase, la nivel național. Proiectul va putea fi implementat în anul şcolar 2017-2018, timp de 3 luni, până la sfârșit de februarie 2018.
Toţi cei interesaţi să intre în posesia materialului didactic „Şcolari în siguranţă” sunt invitaţi să parcurgă condiţiile de participare şi să se înscrie pe site-ul De-a arhitectura: https://www.de-a-arhitectura.ro/inscrieri/inscrieri-pentru-kit-ul-de-a-arhitectura-scolari-in-siguranta/.
Obiectivele acestui curs au în vedere înțelegerea de către copii a faptului că riscul face parte integrantă, firească, din viață și trebuie tratat ca atare (nimic nu este 100% sigur). Cunoașterea tipurilor de pericole cu care se confruntă sau se pot confrunta, dezvoltarea simțului responsabilității pentru siguranța proprie și a celor din jur, cunoașterea măsurilor de prevenție a celor mai probabile evenimente nefaste, dezvoltarea simțului observației pentru aspecte ce țin de siguranță, dar și cunoașterea comportamentului în cazul celor mai probabile catastrofe la noi în țară îi vor înarma pe elevii cu uneltele necesare pentru a răspunde calm unei situaţii de urgenţă, bineînţeles în măsura posibilităţilor oferite de vârstă.
La finalizarea cursului, kit-ul „Şcolari în siguranţă” va rămâne în biblioteca școlii, ca resursă pentru cadrele didactice din școală, și se va putea preda pe viitor, pentru mai multe generații de copii.
Scopul materialului didactic „Şcolari în siguranţă” este de a conștientiza publicul tânăr asupra necesității prevenirii producerii evenimentelor nefaste, a observării și interpretării indiciilor mediului înconjurător, a planificării, practicării și exersării comportamentului responsabil în cazul producerii acestora.
Materialul poate fi predat copiilor de către un profesor sau părinte voluntar. Se recomandă ca specializarea profesorului să fie în domeniul științei și tehnologiei – matematică, fizică, chimie, informatică, tehnologie etc., iar părintele să fie de profesie arhitect sau inginer.
Proiectul (atât ediția I, cât și ediția II) este implementat cu susținerea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Bucureşti şi cu ajutorul resurselor mobilizate la Swimathon-ul Bucureşti 2016, organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti, şi cu sprijinul Asociaţia KNX, Danfoss, Scat Sistem, Simbio, Siniat.