Patronatul Medicinei Integrative (P.M.I.) are plăcerea de a vă anunța că organizează cursul de psiho-oncologie care va începe la sfârșitul lunii martie 2012, curs acreditat de către Colegiul Psihologilor. Cursul de Psiho-Oncologie are ca obiectiv principal atragerea si formarea de profesioniști din domeniul sănătății cu privire la cunoașterea Asistenței Psihologice în Oncologie, a Cercetării Psihologică, Socială și Multidisciplinară în Oncologie, cunoașterea și dezvoltarea de campanii de Prevenire și conduită cu privire la sănătate și înțelegere cu echipe diverse și, în sfârșit, formare de formatori în Psiho-Oncologie.
Cursul este structurat pe 2 ani de zile, 4 module. Primele 2 module se vor desfășura în perioada martie-iunie 2012. Programul cursului va fi: de vineri până duminică, câte 8 ore pe zi, în sala de cursuri a Patronatului Medicinei Integrative din str. Dornei nr. 79-81, sector 1, București (punct de reper: Piața Chibrit).
Principalele temele abordate sunt:
· Instrumente de Evaluare în Psiho-Oncologie/Calitatea vieţii, noile medicamente;
· Familia persoanei bolnave de neoplazie;
· Copii și Adolescenți cu rude bolnave;
· Tehnici Complementare și Intervenții în Echipă;
· Asistența Socială în Oncologie;
· Terapia Durerii;
· Curele Paliative.
Cursul este organizat în colaborare cu:
· Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației
· Universitatea din Ancona, Facultatea de Medicină și Chirurgie, Italia
· Institutul Oncologic Semper Onlus – Institutul Oncologic pentru Susținerea Integrată și Cercetare Multidisciplinară, Fano, Italia
· Assform – Asociația pentru Formare Superioară, Continuă și la Distanță, Rimini, Italia
Recunoaștere și rolul profesional:
● Cursul de Bază şi cel Avansat vor fi recunoscute la nivel internaţional de către organizaţiile ştiinţifice responsabile şi de către organismele profesionale şi vor oferi posibilitatea unui titlu de Expert în Psiho-Oncologie.
● Primul an va fi distins cu titlul Formare în Psiho-Oncologie pentru toate cadrele medicale, psihologi, studenți la psihologie și medicină care vor putea să se bazeze pe Oncologie în general şi pe toate asociaţiile locale de lucru în Oncologie, asistenţii medicali şi sociali vor avea titluri egale cu privire la recunoaşterea propriei categorii.
● Al doilea an permite candidaţilor să participe activ la Campanii de Prevenire, Protocoale de Cercetare şi Formare a Operatorilor, de asemenea de a primi recunoaştere de experţi în domeniul asistenţei.
Printre lectori se numără:
● Marco Romeo Psiholog-Psihoterapeut, Coordonator în cadrul Societății Italiene de Psiho-Oncologie din zona Marche şi Preşedinte la Institutul Oncologic pentru Sprijin Integrat şi Cercetare Multidisciplinară.
● Ettore Tito Menichetti, Medic Oncolog, şi Director al Secţiei de Oncologie Medicală al Spitalului din Senigallia, Vicepreşedente al “Associazione Oncologica Senigalliese” (Asociaţia Oncologică din Senigallia)
● Silvia Di Giuseppe, Psiholog-Psihoterapeut, este profesor în cadrul Institutului Italian de Psihoterapie Sistemică și Relațională
● Paolo Semprini, Director ASSFORM şi expert în Metodologia Didactică şi Evaluarea Calităţii în procesul de învăţare
● Rossana Berardi, Cercetător Oncolog în cadrul Universității de Medicină din Ancona, este autoarea a numeroase publicații naționale și internaționale și câștigătoare a numeroase premii, este de asemenea profesor titular de Oncologie Medicală în cadrul ”Scuola di Specializzazione in Oncologia dell’Università di Medicina di Ancona”
Competențe dobândite:
· Anul 1: se vor dezvolta abilitățile de bază, în special o cunoaștere bibliografică ale metodologiilor de asistență: metodologia pentru a gestiona mai bine reacţia la stres psihologic în diferite stadii ale bolii dezvoltându-se capacitatea de a înţelege tehnicile de relaxare psihocorporală şi bazele dinamicilor familiare în situaţii de boală
· Anul 2: se vor dezvolta abilitățile referitoare la capacitatea de a analiza propriile dificultăți în relația medicală și terapeutică consolidându-se eficacitatea lucrului în echipă; zona de asistenţă va fi integrată cu Cercetarea, cu Proiectele de Prevenire (Psihologia Muncii) pentru a obţine cunoştinţele de formare în Psiho-Oncologie.