La fel ca in multe situatii privitoare la intretinerea auto, si curatarea tapiteriei auto ridica diverse semne de intrebare.
Sunt o gramada de pareri si strategii, multe dintre ele diferite, care nu fac altceva decat sa iti dea si mai multe batai de cap.
Caci, si asa, numai cand te gandesti ca a venit vremea pentru curatare tapiterie auto, deja te simti coplesit. Daca nu stii nici de unde sa te apuci, ce produse sa folosesti, cat de mult dureaza…..
Dar nu te demoraliza. Te ajutam noi, in cele ce urmeaza, sa afli toate informatiile de care ai nevoie, plus cateva pont-uri care sa te ajute sa duci acest task la bun sfarsit.
Primul lucru – si cel mai important
Cu exceptia cazului in care masina ta este excesiv de murdara – astfel incat iti vine sa o scufunzi cu totul in apa cu inalbitor – poti incepe prin a-ti goli capul de toate ideile preconcepute despre care ai auzit, adica:
- Nu, nu ai nevoie de aspiratoare profesionale cu abur, sau din acelea cu sistem injectie-extractie, sau ceva utilaje sofisticate. Aspiratorul cu care aspiri prin casa este numai bun. Daca ai aspirator auto, este la fel de bine.
- Nu ai nevoie de sisteme de pulverizare a apei cu presiune, gen cum sunt aparatele de spalat Karcher. O galetusa cu apa este suficienta.
- Nu exista solutii de curatare care sa faca treaba in locul tau si repede. Exista insa solutii profesionale, ca de exemplu aceasta solutie tapiterie auto cu spumare redusa Textile Cleaner de la Grass, care sa te ajute sa lucrezi mai eficient si mai usor.
Bun. Odata clarificate aceste probleme, mai departe incerca sa simplifici putin lucrurile, prin impartirea lor in sarcini mai mici. Tine cont si de faptul ca nu te obiga nimeni sa termini tot ce ai inceput, sau sa termini intr-un anume interval de timp.
Daca vrei sa cureti tot ce inseamna textil in masina, poti imparti treaba asa:
- Aloca-ti timp sa cureti mochetele, covorasele si cam atat
- Intr-o alta zi, curata tapiteria
- Cand mai ai din nou chef de munca, apuca-te de curatarea plafonului si a parasolarelor
Stai linistit, masina va fi mai curata si numai daca o aspiri. Ceea ce te-ai hotarat tu sa faci este putin mai mult decat o curatare obisnuita a interiorului, prin urmare este normal sa nu vrei, sa nu ai timp si chef sa faci totul odata. Oricum, pana cureti tu plafonul, nu cred ca lasi sa treaca atata timp incat sa se fi murdarit din nou tapiteria.
Bineinteles, daca ai o zi libera si esti cu chef, poti face totul odata.
Astea fiind spuse, moralul fiind deja mai ridicat, hai sa vedem ce este de facut.
#1. Aspira bine tot interiorul
Primul lucru pe care trebuie sa il faci, este sa arunci de prin masina toate ambalajele, pet-urile goale si orice altceva ce nu isi are locul acolo.
Apoi aspira bine scaunele, bancheta si mocheta. Poti aspira si bordul sau alte elemente, pentru a scapa de praf si orice murdarie gen resturi, firimituri, etc.
#2. Curatarea propriu-zisa
Odata ce ai terminat de aspirat interiorul, pregateste o galetusa cu apa calda si una cu apa rece. In galetusa cu apa calda, pune solutia cu care vrei sa cureti, conform specificatiilor de pe ambalaj. Daca vrei sa cureti cu Textile Cleaner, pe acesta trebuie sa il folosesti in dilutie de 50-100g / L de apa.
Apa rece o vei folosi la clatire.
Foloseste un burete, o perie mai moale sau chiar o laveta din microfibra pe care ai inmuiat-o bine in apa calda cu solutie si pe care ai stors-o bine pentru a incepe sa cureti suprafata textila.
Ideal ar fi sa folosesti un burete, pentru ca merge treaba mai usor si mai repede cu el. Ai grija insa, indiferent de ce vrei sa folosesti pentru a aplica solutia de curatare pe suprafata, sa storci bine excesul de apa. Daca uzi prea tare suprafata, se va usca foarte greu.
Pentru pete, poti aplica solutia nediluata pe care sa o lasi 2-5 minute sa actioneze. Dar doar pe pete.
Dupa ce ai terminat cu solutia, clateste suprafetele cu apa rece, pentru a indeprata eventualul surplus de detergent. Din nou, nu uda foarte tare tapiteria. Aici poti folosi o laveta absorbanta din microfibra, stoarsa bine in prealabil.
#3. Lasa totul sa se usuce cateva ore
Dupa ce ai terminat treaba, lasa usile deschise pentru ca suprafetele sa se usuce – depinzand de cat de tare le-ai udat, de la 1-2 ore, in sus.
Si asta este tot!
Dupa cum vezi, nu este o chestie atat de grea precum se lauda unii. Daca vrei sa ai masina intretinuta, este suficient sa repeti pasii acestia odata la 3-4 luni si sa ai un interior impecabil tot timpul. Bine, asta daca foloseti masina destul de mult. Daca nu esti asa plimbaret, poti sa o cureti numai o data, de doua ori pe an.