Paul Tillich
Editura Herald
Intr-o lume in care nimic nu este usor si in care fiinta are parte de tot felul de angoase, curajul de a fi ajunge sa fie un element central al existentei fiintei.
Dupa cum se precizeaza pe site-ul editurii, "titlul incearca sa uneasca cele doua sensuri ale conceptului de curaj: cel etic si cel ontologic. Ca act uman, curajul este o chestiune de valoare si este un concept etic. Curajul ca afirmare-de-sine universala si esentiala este un concept ontologic." Acelasi lucru este redat si in cadrul lucrarii: „Curajul de a fi este actul etic in care omul afirma propria lui fiinta in pofida acelor elementeale existentei sale care se afla in conflict cu propria lui auto-afirmarea” (p. 9). Curajul de a fi are sase parti (Fiinta si curaj, Fiinta, ne-fiinta si angoasa, Angoasa patologica, vitalitate si curaj, Curaj si participare [Curajul de a fi ca o parte], Curaj si individualitate [Curajul de a fi in sine], Curaj si transcendenta [Curajul de a accepta acceptarea]) atent organizate pentru a surprinde cat mai bine tot ceea ce tine de angoasa si de curaj in epoca moderna. Autorul marturiseste ca nu este un demers exhaustiv – nu stie daca va reusi acolo nici Socrate nu a izbavit – insa lucrarea merita toata atentia cititorului pasionat si de altfel de lecturi.
Paul Tillich s-a nascut pe 20 august 1886, in Starzeddel din Brandenburg, Germania de est. Preocupat de teologie, influentat de cunoscuti scriitori, autorul german are o opera impresionanta ce reuneste lucrari diverse care il situeaza in randul ganditorilor de seama ai secolului al XX-lea.
Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana@prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}