Petru Berteanu
Editura Tritonic
“Locotenentul-aviator Ilie Melcu a avut o viata scurta si grea.” (p. 17) O viata zbuciumata (mama nu il poate creste asa ca ajunge la un unchi si mai apoi la liceul militar. Devine pilot si dispare cu avionul sau intr-o misiune de recunoastere in timpul razboiului. Este decorat post-mortem si o strada ii poarta numele.
O strada linistita, la inceput, dar apoi scindata (dupa caderea comunismului). O strada cum sunt multe altele in capitala (si nu doar in acest oras): cu blocuri vechi, cu oameni in varsta care se stiu de zeci de ani si pentru care orice nou locatar este o curiozitate si un prilej de a afla totul despre acea persoana.
Presedintele de bloc si vecinii bagaciosi sunt si ei prezenti. Evident, anii trec, iar unele apartamente sunt disponibile spre inchiriere. Pentru tinerii fara mari posibilitati, strada Ilie Melcu devine o speranta. Aici gasesc apartamente cu chirii acceptabile.
Numai ca dintre cei care se muta, unii dispar.
Fotograful Robert Saplacan este un tanar care se muta si el intr-un bloc de pe strada Ilie Melcu. Intamplarea face ca el sa stea intr-un apartament in care inainte locuise o persoana care a disparut. Printre lucrurile lasate de acea persoana in apartament, Robert da de niste hartii. Scrisul aproape ilizibil le face greu de descifrat dar, manat de curiozitate, fotograful incepe o… ancheta personala.
In paralel, inspectorul de politie Sandra Sas (cu probleme personale insemnate), este determinata sa inceapa o investigatie cu privire la disparitia unei persoane de pe strada Ilie Melcu. Cum se termina totul va lasam pe voi sa aflati. Noi adaugam insa ca romanul este bine scris: personajele sunt atent create, iar Petru Berteanu reuseste sa creeze un impresionant portret al unei strazi. Dincolo de povestea unor disparitii, „Cumsecade (cine nu-i gata e luat cu lopata)” este povestea unui cartier asa cum sunt multe altele in tara. „un thriller atipic, pentru ca principalul cadavru e al unui cartier. Sau un roman social straniu, in care oamenii dispar inexplicabil, unul dupa altul.” (coperta 4)