Încă de la început trebuie să ştii că situaţia cu care te confrunţi nu este una singulară, ci mai bine de jumătate din populaţia lumii se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu o problemă legată de hemoroizi. Prin urmare, dacă te confrunţi cu mâncărimi, arsuri sau observi urme de sânge în scaun, atunci cu siguranţă trebuie să apelezi la un medic specialist care să îţi recomande cel mai bun tratament pentru hemoroizi, specific situaţiei în care te afli. Dar hai să vedem ce sunt hemoroizii.
Hemoroizii sunt acele vene din zona rectală, pe care le avem cu toţii, dar care s-au inflamat. Prin urmare, atunci când acestea se dilată, putem vorbi despre boala hemoroidală. Hemoroizii se împart în funcţie de localizare în două categorii, şi anume: hemoroizi interni şi hemoroizi externi. În cazul hemoroizilor externi, te poţi confrunta cu senzaţii de arsură în zona rectală, mâncărimi, dureri la statul în şezut şi aşa mai departe. Hemoroizii interni pot trece cu uşurinţă neobservaţi pentru că ei nu sunt dureroşi, singurul simptom care îţi poate indica prezenţa hemoroizilor în acest caz fiind reprezentat de urmele de sânge din scaun.
Tratarea hemoroizilor
Chiar dacă ai te-ai informat de pe internet şi ţi-ai făcut o idee despre problema cu care te confrunţi, asta nu înseamnă că te poţi trata singur. Cel mai indicat este să apelezi la un medic specialist, care după investigaţii specifice, precum un examen proctologic complex, îţi poate pune diagnosticul de boala hemoroidală. Investigaţiile mai amănunţite îl pot ajuta pe medic să înţeleagă mult mai bine situaţia în care te afli şi, de asemenea, îţi poate recomanda cel mai eficient tratament pentru tine. Prin urmare, acesta îţi poate recomanda tratamente precum: creme, unguente, medicamente şi chiar intervenţii chirurgicale.
Este important să ştii că nu doar tratamentul propus de medic este esenţial în tratarea hemoroizilor, ci şi eliminarea tuturor cauzelor care au dus la apariţia acestora. Prin urmare, iată în continuare care sunt cele mai comune cauze care pot determina apariţia hemoroizilor:
Sedentarismul
Boala hemoroidală nu ţine cont de vârstă sau sex, însă afectează cu precădere persoanele care au un stil de viaţă sedentar. Aşa că, persoanele care petrec mult timp pe scaun, fără să facă mişcare sunt mult mai predispuse să fie afectate de această boală. O viaţă cu mai mult sport este cea mai bună recomandare pe care o putem face în acest caz.
Obezitatea
Cum sedentarismul şi obezitatea merg mână în mână, persoanele supraponderale sunt şi ele predispuse să dezvolte această afecţiune. Dacă te afli în această situație ar trebui să optezi pentru un regim alimentar cât mai bogat în fibre, să consumi cât mai multe lichide şi nu în ultimul rând să te apuci şi de sport.
Sarcina
Foarte multe femei se confruntă în timpul sarcinii cu acest tip de afecţiune. Hemoroizii se instalează, în cele mai multe cazuri, în ultimul trimestru de sarcină şi dispar imediat după ce bebeluşul vine pe lume. Însă nu este o regulă, uneori problema persistă şi după naştere. Este important să ştii că hemoroizii, deşi pot fi cauza unui disconfort suplimentar, nu pun în pericol viaţa mamei sau a fătului.
Alte cauze care pot duce la apariţia hemoroizilor sunt:
- Constipaţia cronică;
- Consumul exagerat de alimente picante, condimente şi alcool.
În anumite cazuri, boala hemoroidală îţi poate complica viaţa. Prin urmare, nu ar trebui să amâni sub nicio formă o discuţie cu un medic specialist încă de la apariţia primelor semne.