Campania Act Smart, Be Cool!, prin site-ul www.getcool.ro, recomandă următoarele metode de tratament pentru vindecarea acneei:
Tratamentul pentru acnee poate fi atât local, prin aplicarea unor creme direct pe pielea afectată, sau general, prin medicamente.
Tratamentele locale trebuie să ţină cont de toleranţa fiecărei persoane, de beneficii şi de riscuri. Cele mai frecvent utilizate tratamente au rol de îndepărtare a dopurilor de sebum din pori şi sunt pe bază de acid salicilic, acid azelaic, acid retinoic şi sulf. Pe lângă calităţile de topire a comedoanelor acestea au şi rolul de a usca rapid suprafaţa. Însă, mulţi dintre aceşti agenţi care dizolvă acumulările de cheratină sunt iritanţi şi întreţin înroşirea şi cojirea pielii. Pentru reducerea inflamaţiei sunt folosite produse pe bază de eritromicină sau clindamicină. Alegerea corectă şi adecvată a tratamentului local se face de către medicul dermatolog!
Tratamentele generale au mare importanţă în stăpânirea semnelor de acnee moderată, dar prelungită, şi în formele de acnee severă. De obicei, este vorba despre administrarea antibioticelor şi de terapia hormonală.
Antibioticele au rolul de a reduce inflamaţia prin acţiunea împotriva populaţiei de Propionibacterium acnes.
”Tratamentul hormonal se recomandă în măsura în care medicul consideră că fenomenul este dependent de hormonii androgeni. Printre simptome se numără pilozitatea excesivă pe zone pe care nu ar trebui să găsim păr sau alopecie de tip masculin la femeie, tulburări ale menstruaţiei sau diagnosticarea ovarelor polichistice. Acest tratament este recomandat doar femeilor” declară doctor Mihaela Leventer, preşedinte SRME (Societatea Română de Dermatologie Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală).
Tratamentul pe bază de isotretinoin este şi el extrem de eficient pentru că produce micşorarea glandelor sebacee şi suprimă activitatea lor. Medicamentul trebuie însă administrat numai sub control medical atent, datorită unor efecte secundare posibile, dar şi pentru că efectele dorite depind de forma clinică de acnee, greutatea corporală şi câteva măsuri de protecţie.
Mai sunt considerate utile suplimentele nutritive pe bază de gluconat sau sulfat de zinc.
Aceste metode de tratament trebuie să fie prescrise de medic pentru a avea efect. Mai mult, tot medicul va şti care este perioada de timp pentru care pot fi luate medicamentele.
Despre Act Smart, Be Cool!
Campania „Act smart, Be cool!” este iniţiată de SRME şi încearcă să vină în întâmpinarea tinerilor cu informaţie corectă, specializată şi să îi îndrume să consulte medicul pentru a obţine rezultate eficiente. În cadrul campaniei, medici dermatologi vor merge săptămânal în şcoli şi licee din Bucureşti pentru a le ţine elevilor cursuri despre tratarea acneei. În paralel, există un site interactiv cu informaţie specializată.
www.getcool.ro