Retracția gingivală este o problemă incredibil de răspândită pe care stomatologii o identifică și o tratează zilnic. Odată ce cauza retracției a fost determinată, pot fi efectuate proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale pentru a opri progresul și pentru a preveni reapariția acesteia.
Retractia gingivală are loc atunci când marginea țesutului gingiilor din jurul danturii se retrage, expunând mai mult din suprafața și/sau rădăcina dinților decât este expus în mod normal. Când gingiile se retrag, între acestea și dinți se pot formă goluri care permit acumularea bacteriilor ce pot cauza diferite boli. Dacă această afecțiune nu este tratată corespunzător, țesuturile înconjurătoare și structurile osoase ale dinților pot fi deteriorate, ceea ce poate duce uneori chiar și la pierderea dinților.
Photo by Joseph Costa on Unsplash
Afecțiunea prezintă următoarele simptome, la care e recomandat să fii atent:
- sângerare după periaj sau folosirea aței dentare;
- gingii roșii, umflate;
- respirație urât mirositoare;
- durere la nivelul gingiei;
- diminuarea structurii gingivale;
- expunerea rădăcinilor dentare;
- dinți mobili.
Cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni sunt:
- Boala parodontală – poate fi determinată de o igienă orală necorespunzătoare sau de boli precum diabetul. Organismul diabeticilor prezintă un mediu oportun pentru bacteriile orale, care provoacă o infecție ce progresează din ce în ce mai adânc în gingie și țesutul osos, ducând în cele din urmă la pierderea dinților. În aceeași măsură, există și o boală similară parodontozei și care afectează implanturile, periimplantita iar dacă vrei să afli mai multe tratament periimplantita, e indicat să mergi la medic.
- Periajul excesiv de agresiv – poate fi aproape la fel de periculos că periajul insuficient.
- Periajul intensiv sau cu o periuță prea dură poate deteriora smalțul dinților, iritând sau inflamând țesutul gingival.
- Igienă orală deficitară – periajul și folosirea aței dentare efectuate necorespunzător sau deloc conduce la depunerea plăcii dentare care afectează dinții și gingiile.
- Consumul de tutun – orice fel de consum de tutun are efecte devastatoare asupra întregii cavități bucale. Afectează structura și metabolismul gingival, provocând retracția gingiei.
- Bruxismul sau scrâșnirea dinților.
- Vârsta înaintată este un alt factor de risc pentru retragerea gingiilor.
- Genetica este o altă cauză, deoarece persoanele care au o structură gingivală subțire sau slabă se confruntă mai des cu retracții gingivale.