Atunci când celulele canceroase din alte zone ale corpului ajung la creier, apar metastazele cerebrale. De exemplu, un cancer pulmonar se formează, inițial, doar pe țesutul plămânilor, iar mai apoi celulele ajung să se deplaseze prin fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic și către alte zone ale organismului. Răspândirea tumorii poartă, așadar, numele de metastază, care formează o tumoare cerebrală. Cele mai răspândite forme de cancer care ajung să metastazieze creierul includ melanomul, cancerul de sân, cancerul de colon sau cancerul la rinichi.
Desigur, există și cazuri în care cancerul cerebral se formează direct de la creier, această afecțiune fiind cunoscută sub denumirea de tumoare cerebrală primară.
Tratamentul metastazelor cerebrale poate fi făcut în urma unor investigații amănunțite de specialitate. Dacă ai nevoie de o programare la o clinică de neurologie, o poți face rapid aici. Medicul care se va ocupa de cazul tău va decide care dintre metodele descrise mai jos de tratare a metastazelor cerebrale este cea mai bună pentru tine.
sursa foto
Intervenție chirurgicală
Intervenția chirurgicală este o opțiune potrivită pentru pacienții care prezintă o singură leziune cerebrală, mai ales dacă în restul corpului cancerul este ținut sub control. Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că pacienții cu o singură metastază care au trecut și printr-o intervenție chirurgicală, urmată de o radioterapie cerebrală, au avut mai puține recurențe și o calitate a vieții mai bună decât cei care au fost tratați doar cu ajutorul radioterapiei. Cu toate acestea, rezultatele studiilor nu se aplică pacienților cu tumori radiosensibile, cum ar fi limfoamele, cancerul pulmonar cu celule mici și tumorile cu celule germinale, cazuri în care intervenția chirurgicală nu este în general recomandată.
Radioterapia integrală a creierului
Radioterapia face exact ceea ce se poate intui din termenul care descrie metoda de tratare a metastazelor cerebrale, adică radiază întreg creierul. De obicei, pacienții au recomandare din partea medicilor de a trece prin zece până la 15 proceduri de acest tip. Radioterapia se adresează mai ales pacienților care nu sunt candidați la operație sau celor care au mai mult de trei leziuni cerebrale. De cele mai multe ori, radioterapia este suplimentată de radiochirurgie. Motivația tratamentului întregului creier este că pot exista celule canceroase în creierul cu aspect normal, dar încă nu sunt suficient de dezvoltate pentru a forma o masă canceroasă sau pentru a putea fi văzute prin analize de radiologie. Astfel, tratamentul întregului creier încearcă să distrugă toate celulele canceroase.
Radiochirurgie stereotactică
Deși se numește astfel, radiochirurgia nu este, propriu-zis, o intervenție chirurgicală, ci o administrare cu o precizie perfectă a unor doze mari de radiații în locurile în care tumoarea sau tumorile s-au instalat la nivelul creierului. În comparație cu radioterapia clasică, radiochirurgia este realizată o singură dată sau până la de cinci ori, în funcție de gravitatea tumorilor. Avantajul acestui tratament este că poate vindeca mai multe tumori cerebrale simultan. Sursa radioactivă folosită în această tehnică este dată de cobalt, un element care permite protejarea țesutului creierului de sutele de radiații care vor ataca tumoarea cerebrală. Singura condiție esențială pentru ca o sesiune de radiochirurgie să fie una reușită este ca pacientul să nu îți miște deloc capul pe parcursul procedurii.
Chimioterapia
Se presupune faptul că substanțele folosite în procedura de chimioterapie nu sunt capabile să treacă de bariera hematoencefalică. Cu alte cuvinte, substanțele pot traversa sistemul sanguin, însă nu pot pătrunde în creier, ceea ce face ca celulele canceroase din creier să nu reacționeze la tratamentul cu chimioterapie. La această regulă există, însă, și câteva excepții. Cercetătătorii au descoperit că metastazele cerebrale din tipurile de tumori care sunt deosebit de sensibile la chimioterapie, de exemplu cancerul testicular, limfoamele și cancerul pulmonar cu celule mici, sunt, de asemenea, sensibile la chimioterapie. Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care nu au primit o cantitate mare de chimioterapie în trecut pot avea o reducere mai mare a metastazelor cerebrale cu tratamentul chimioterapic. Acest lucru îi face pe oamenii de știință din domeniul medicinei să creadă că există o oarecare penetrare a barierei hematoencefalice de către chimioterapie, doar că nu întotdeauna în cantități eficiente.
Acestea sunt cele patru metode de tratare a metastazelor cerebrale.