Peștele reprezintă unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare servite la restaurant, fiind foarte comandat de către clienți. Tocmai din acest motiv, pe lângă gustul delicios pe care trebuie să îl dețină, servirea corectă este indispensabilă.
Peștele este apreciat datorită calităților gustative, carnea din pește având un țesut fibros foarte fin și o durată de preparare redusă.
Servirea peștelui la restaurant
Există mai multe sisteme de servire a preparatelor din pește, și anume servirea la gheridon, servirea la farfurie sau servirea la platou.
Servirea la gheridon – Acest tip de servire are loc atunci când preparatele sunt pregătite din pește întreg, iar operațiile de tranșare se vor efectua chiar în fața clienților.
Servirea la farfurie – Peștele se așază pe farfuria întinsă, peștele fiind așezat pe marginea farfuriei opuse emblemei, cu capul spre stânga, spatele spre interiorul farfuriei.
Servirea la platou – Se realizează la fel ca preparatele servite ca prim fel de mâncare.
Veselă potrivită pentru servirea peștelui
În magazinele de specialitate, găsești disponibile sute de colecții veselă albă și colorată din porțelan sau ceramică. Printre aceste colecții vei găsi și colecții specifice prezentării și servirii preparatelor din pește. Aceste colecții sunt special confecționate pentru a pune în evidență preparatele din pește.
Colecțiile din ceramică sau porțelan sunt fabricate din cele mai bune materiale, având durabilitate sporită plus multe alte avantaje. Pot fi băgate la cuptorul clasic sau cu microunde și se pot curăța după utilizare la mașina de spălat vase.
Importanța accesoriilor pentru servire
Este foarte important să fie prezente absolut toate cele necesare servirii preparatelor din pește. Spre exemplu, pe lângă farfuria unde este peștele trebuie să se regăsească pe masă și o farfurie mică pentru oase, sosieră, clește (în cazul în care servirea se face la gheridon).
Tacâmuri specifice pentru pește
Pentru a putea servi pește, o locație trebuie să dețină și tacâmuri pește. Așa cum probabil ai observat chiar tu la restaurante, există tacâmuri atât cuțit pește, cât și furculiță specială pentru pește.
Alege pentru locația ta colecții de tacâmuri premium sau standard, care sunt confecționate din inox de cea mai bună calitate. Datorită materialului din care sunt confecționate, tacâmurile dețin mai multe avantaje, cel mai important fiind durabilitatea sporită urmată de compatibilitatea cu mașina de spălat vase.
Cele mai comandate tipuri de preparate din pește la un restaurant
Printre cele mai comandate preparate din pește într-o locație de HoReCa se numără pește prăjit cu lămâie, pește pane cu cartofi natur, perișoare din pește cu sos tomat, pârjoale din pește, pește rasol cu cartofi natur, pește pescăresc, pește gratinat, pește la grătar cu sosuri, crap și multe altele.
Aranjarea mesei atunci când se servește pește
Pe masă trebuie să fie prezente farfurii întinse, tacâmuri speciale pentru pește, farfurii mici pentru oase, pahare de vin alb și pahare apă. În partea dreaptă a farfuriei se așază cuțitul pentru pește, iar în partea stângă furculiță. Paharele pentru vin alb și apă se pun în fața farfuriei.
Vă dorim succes atât în așezarea meselor, cât și în gătirea celor mai gustoase preparate culinare din pește!