Cancerul oral este o afecțiune care poate fi tratată cu succes dacă este depistată într-un stadiu incipient. Din păcate însă, semnele timpurii ale bolii sunt greu de observat cu ochiul liber. De aceea, mersul la dentist, cel puțin o dată la șase luni, joacă un rol crucial în depistarea la timp a afecțiunii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum se manifestă cancerul oral și ce trebuie făcut odată depistat.
“Tumorile maligne orale au o rată de supraviețuire de 50-60%, calculată la 5 ani după apariție, însă dacă sunt descoperite în fază incipientă și tratate de medicul specialist. De cele mai multe ori, aceste tumori sunt dificil de descoperit, de aceea e foarte important ca medicul dentist să vă vadă la un consult la fiecare 6 luni și să inspecteze și părțile moi, nu doar dinții!”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Limba, cel mai des afectată de cancer
”Cele mai frecvente zone afectate sunt planșeul bucal (zona de sub limbă) și limba. De cele mai multe ori, tumora apare ca o leziune a mucoasei bucale, provocată de diviziunea și dezvoltarea haotică a celulelor. Identificat și tratat la timp, acest tip de cancer are un prognostic foarte bun, însă, repet, primele semne nu sunt vizibile cu ochiul liber de la început, în cele mai multe cazuri. De aceea este esențial să monitorizăm constant.
Dacă vorbim de cancer la nivelul limbii, aceasta trebuie inspectată de la bază până la vârf, leziunile putând fi ascunse. Uneori putem observa pete roșii ce nu dispar, dureri sau sângerări la masticație, amorțeală, dureri recurente în gât, dificultăți de mobilitate a limbii sau deglutiție”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Cum depistăm cancerul în restul cavității bucale?
“În ceea ce privește restul cavității bucale (gingii, cerul gurii, obraji), cancerul se manifestă prin colorații roșiatice intense, pete albe, sângerări orale fără motiv, dificultate și disconfort la înghițire. Dacă observăm leziuni la nivelul gâtului, inflamații, sensibilitate acută sau îngroșare a mucoasei bucale, vizita la medicul stomatolog este neapărat necesară. Consultul efectuat și biopsia vor asigura un diagnostic precis. Cu cât tumora este identificată mai repede, cu atât tratamentul va fi mai eficient și mai sigur”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Bărbații adulți, mai predispuși la cancer decât femeile
“Studiile realizate de Societatea Americană de Cancer arată că bărbații sunt de două ori mai predispuși la a dezvolta cancer bucal în comparație cu femeile. Mai ales bărbații adulți, cu vârsta de peste 50 de ani, au cel mai mare risc de cancer oral. Femeile și tinerii sunt mai puțin predispuși la tumora malignă bucală, iar cercetătorii susțin că acest lucru se întâmplă din pricina obiceiurilor de viață mai puțin nocive”, spune Dr. Sorina Stroe.
Care sunt simptomele?
”Printre simptomele acestei afecțiuni voi enumera:
- Leziuni care nu se vindecă nici după 14 zile;
- Sângerări sau dureri inexplicabile;
- Noduli în gât sau senzație continuă de durere;
- Respirație urât mirositoare;
- Dificultăți de înghițire, vorbire sau masticație;
- Răgușeală constantă;
- Durere în urechi;
- Scădere bruscă în greutate;
- Zone aspre pe mucoasa bucală;
- Mobilitatea și pierderea dinților”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
De ce apare cancerul oral?
“Cauzele apariției cancerului oral sunt numeroase, însă printre cele mai frecvent întâlnite putem enumera fumatul, consumul de alcool, o dietă nesănătoasă, expunere în exces la soare, virusul HPV”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum se depistează?
“Se recomandă biopsia țesuturilor suspecte, analize de sânge și teste imagistice. Există în prezent metode din ce în ce mai simple și de scurtă durată pentru a verifica rapid dacă există suspiciuni care ar trebui să ne îndemne să facem un screening mai amănunțit. Dentistul nu este medicul care va diagnostica sau trata afecțiunea, însă rolul lui este esențial în a sesiza primele semne și a trimite pacientul către un serviciu specializat, unde acesta poate primi cele mai bune diagnostice și îngrijiri”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).