Cressida Cowel
Editura Nemi
“Aceasta este povestea despre cum să devii Erou pe Calea Dificilă.” (p. 15)
Cum să-ţi dresezi dragonul este povestea lui Sughiţ Straşnicul Stavrid al III-lea, un tânăr care trebuie să reuşească să dreseze un dragon şi să lupte cu el împotriva lui Dragonus Maritimus Giganticus Maximus pentru a salva vikingii de pe Insula Tontului, de unde este şi el. Numai că Sughiţ nu este deloc potrivit pentru a dresa un dragon. Îi lipsesc toate abilităţile fizice necesare. Însă este singurul care vorbeşte dragoneza, care gândeşte înainte de a acţiona şi care este atent la ce vor dragonii.
Sigur, ca ironia să fie completă, dragonul pe care îl găseşte are şi el neajunsurile lui. Este ştirb și neascultător. Însă este inteligent și ajunge să țină la Sughiț.
Prietenii lui Sughiț sunt și ei foarte interesanți. Au nume amuzante, au firi diferite și, deși loiali, nu prea te poți baza pe ei. Dușmanii au nume și mai bine alese, nume care, mai ales că sunt traduse (Râtmucos, Porcbubos, Haplea Râgâitorul etc.) îi vor amuza pe cei mici. Ilustrațiile incluse ajută și ele ca lectura să fie plăcută, iar întâmplările prin care trec eroii, glumele, situațiile dramatice, toate îi vor captiva pe copii.
Există și pagini inedite în carte, precum reclama la „Cum să-ţi dresezi dragonul” scrisă de Profesorul Terchea-Berchea (p. 72) cu prezentări amuzante și chiar testimoniale precum “Cartea asta mi-a schimbat viața. Față-de-Calmar cel Cumplit”, ori o imagine din Biblioteca Publică a Găgăuților care precizează clar: „Nu plecați cu cartea că vă căpăcim!” (p. 69).
Precizez de asemenea că acțiunea este în bună măsură diferită de cea din filmul deja cunoscut, astfel că lectura cărții se va dovedi o surpriză frumoasă și dacă v-a plăcut filmul.