de Emmanouil Lemonakis, Head of Central Eastern Europe Region, Saxo Bank
Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când vă gândiți la alcătuirea unui portofoliu de investiții este diversificarea. Prin alocarea investițiilor cu ajutorul unei varietăți de instrumente și caracteristici geografice, investitorii își pot reduce expunerea la risc, în special în vremuri de volatilitate a pieței. Cheia către o diversificare de succes este alegerea unui interval de asseturi ce reacționează diferit la același eveniment și au un tipar istoric de câștig ce se mișcă în direcții diferite.
Argumentația pentru diversificare este clară. Dacă o clasă de asset-uri sau investiție din cadrul portofoliului dumneavoastră are performanțe slabe, deținerea unui interval divers de investiții vă va permite să contrabalansați impactul performanței slabe a unui singur asset asupra câștigurilor generale ale portofoliului dumneavoastră.
Adoptați o poziție în piață fără a deține assetul de fond
Un alt mod de a diminua expunerile nefavorabile ale portofoliului dumneavoastră este de a dobândi expunere la instrumente fără a deține un asset de fond. CFD-urile, în special CFD-urile pe indici, sunt instrumente din ce în ce mai populare pentru diversificarea unui portofoliu. CFD-urile – cunoscute și sub numele de contracte pe diferență – sunt un produs derivat ce permite investitorilor să adopte o poziție în piață și să tranzacționeze mișcările de preț pe piața live fără a fi nevoie de a deține assetul de fond. În cazul CFD-urilor pe indici, investitorii au un câștig prin prezicerea dacă un asset de fond – un indice specific al bursei – va crește sau va scădea ca preț.
Investițiile în bursă sunt unele dintre cele mai cunoscute și populare investiții financiare, ceea ce face ca tranziția la tranzacționarea cu CFD-uri să fie simplă. Indicii reprezintă valoarea colectivă a companiilor publice tranzacționate de fond pe o anumită bursă. Unul dintre cei mai cunoscuți indici este S&P500, un grup de 500 de companii mari listate la NYSE sau NASDAQ. Atunci când investiți în indicele S&P500, faceți o investiție pe baza performanței generale a acestor 500 de companii. Este un indice popular pentru că este considerat reprezentativ pentru bursa americană, iar performanța sa reflectă, de obicei, tendințele mai mari din economia SUA.
Indicii de bursă sunt în general foarte receptivi la datele economice și la știri, ceea ce face mai ușoară predicția și tranzacționarea decât în cazul companiilor individuale. Cei mai populari indici sunt formați din titluri de valoare „blue-chip” și, de obicei, performează într-un mod ce acționează ca referință a performanței pieței țării din care sunt.
Indicii CFD cresc în popularitate printre investitorii europeni
În Europa Centrală și de Est, există un interes crescând din partea clienților Saxo Bank pentru indici CFD, aceste asset-uri fiind tranzacționate în prezent de către 23% dintre clienții noștri. Printre cei mai tranzacționați indici de către clienții Saxo Bank din regiune sunt Germany 30, US SPX500, US 30 Wall Street, US Tech 100 NAS și UK 100.
Nu este o coincidență faptul că acești cinci indici sunt populari în rândul traderilor Saxo din Europa, căci unul dintre avantajele cheie ale CFD-urilor pe indici este diversificarea geografică. Bursele locale din Europa Centrală și de Est au fost afectate de câștiguri mici în ultima vreme, iar investitorii caută din ce în ce mai mult noi oportunități de investiții în afara pieței locale. Prin investiția în indici, traderii au acces la burse din toată lumea, fără a conta că ei se află în Praga, Varșovia, Atena, Istanbul sau Moscova.
Dispersați riscul și reduceți expunerea pieței
Investiția într-un indice al bursei este considerată mai puțin riscantă decât investiția în acțiuni individuale, ceea ce face indicii un instrument ideal de diversificare. Prin investiția într-un grup de acțiuni, traderii își dispersează riscul în întreaga piață. Celălalt avantaj al indicilor CFD este faptul că este simplu de a investi; traderii pur și simplu plasează un ordin pe indice și, dacă fac presupunerea corectă că indicele va crește în valoare, vor câștiga diferența de preț. Deoarece traderii nu dețin asset-ul de fond, costurile de tranzacționare sunt mai mici și – spre diferență de deținerea unor acțiuni – nu există restricții pentru vânzarea short, deci este posibil să profiți fie că piața se mișcă în sus sau în jos.
CFDurile sunt, de asemenea, produse tranzacționate la marjă, ceea ce înseamnă că traderii trebuie să furnizeze doar o parte din costul total al cumpărării asset-ului de fond. În timp ce tranzacționarea cu CFDuri oferă potențialul unor câștiguri mai mari în comparație cu instrumentele tradiționale, acestea pot duce și la potențiale pierderi mai mari.
Cel mai important, investitorii trebuie să ia măsurile esențiale pentru a se educa în privința asseturilor în care investesc și să se asigure că înțeleg toate avantajele și dezavantajele instrumentului de tranzacționare. Acesta este mereu un aspect important de luat în considerare în abordarea investițiilor, dar este și mai important în vremuri de volatilitate extremă. La Saxo Bank, luăm în serios educarea investitorilor – vrem să permitem clienților noștri să acceseze piața de investiții pe termen lung și să profite de toate oportunitățile ce sunt disponibile în piețele globale.