Răceala este asociată cu simptome care creează disconfort și neplăcere. După ce vindecarea are loc, poți resimți o stare de slăbiciune. Vei trece printr-o perioadă de recuperare, iar apoi, te vei simți energic și plin de vitalitate. Pentru aceasta, este important a susține sistemul imunitar să se refacă și să fie pregătit pentru contactul cu alți agenți patogeni. Află cum îți poți ajuta organismul să se vindece complet, după o răceală.
Image by drobotdean on Freepik
Alege alimente nutritive
Adoptarea unei diete echilibrate și cu mulți nutrienți îți ajută organismul să se refacă după o răceală și stimulează funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Consumă cât mai multe fructe și legume crude, pentru un aport optim de vitamine și minerale. De asemenea, optează pentru alimente cu proprietăți antiinflamatorii, precum cele bogate în acizi grași Omega, precum:
- somon;
- sardine;
- macrou.
Alege alimente cu proteine de o calitate superioară, precum cele aflate în pește, lactate, mazăre, soia. Evită consumulul alimentelor semipreparate, deoarece acestea au puțini nutrienți, o cantitate crescută de grăsimi și multă sare. Consumă dulciuri și alcool cu moderație și hidratează-te adecvat. Bea zilnic aproximativ 2 litri de apă, apă infuzată cu fructe sau legume ori ceai.
Dormi suficient
În timpul somnului, întregul organism se reface, iar mucoasele afectate în urma răcelii se regenerează. Starea de inflamație se reduce considerabil, ceea ce facilitează vindecarea completă. Somnul contribuie și la consolidarea sistemului imunitar, stimulând funcționarea corespunzătoare a acestuia.
Dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte, în funcție de nevoile organismului tău. Nu doar durata somnului este importantă, ci și calitatea acestuia. De aceea, asigură-te că în dormitor ai o temperatură de aproximativ 19-20℃ și că este liniște și întuneric. Pentru a adormi cât mai repede, renunță la utilizarea dispozitivelor electronice (telefon, laptop), înainte de culcare. În schimb, optează pentru activități relaxante, precum lectura unei cărți sau meditația.
Adaugă în dietă suplimente alimentare
Suplimentele alimentare pot aduce multiple beneficii organismului, dacă sunt administrate conform indicațiilor medicului. Acestea nu înlocuiesc o dietă echilibrată, dar contribuie la funcționarea corespunzătoare a proceselor metabolice ale organismului.
Include în dietă suplimente cu vitamine, minerale și acizi grași Omega. Optează și pentru un probiotic, precum BioSun. Microbiomul intestinal are un rol important în cadrul sistemului imunitar și în menținerea integrității mucoaselor. Bacteriile de la acest nivel intervin în procesul de digestie al alimentelor și contribuie la absorbția și la producerea unor compuși esențiali pentru sănătatea organismului.
Fii activ
Activitatea fizică are multiple beneficii asupra organismului uman. Prin mișcare, se stimulează circulația sanguină și cea limfatică, iar procesele din cadrul sistemului imunitar sunt susținute. Compușii secretați de organism în timpul sportului sunt benefici pentru generarea unei stări de bine și pentru accelerarea refacerii organismului.
Pentru ca efectele pozitive ale activității fizice să apară, nu este necesar a face sport de performanță; chiar și plimbările sunt eficiente. Fii activ și nu lăsa nicio zi să treacă, fără a-ți stimula mușchii prin diferite activități. Dacă ești un pasionat de sport sau faci sport de performanță, optează pentru antrenamente de intensitate mai scăzută, după răceală, și crește treptat gradul de dificultate.
Adoptă o atitudine pozitivă
Studiile au evidențiat că persoanele care au o atitudine optimistă asupra vieții se îmbolnăvesc mai rar, au simptome mai ușoare, iar perioada de recuperare este mai scurtă. O gândire pozitivă este asociată cu un nivel de stres mai redus, ceea ce face ca substanțele specifice reacțiilor inflamatorii să fie secretate în cantități mai reduse.
Adoptarea unei atitudini optimiste te va ajuta să-ți menții organismul sănătos și să te bucuri cât mai mult de evenimentele din viața ta. Chiar dacă poți întâmpina și momente mai puțin plăcute, concentrează-ți atenția pe lucrurile frumoase.
Perioada de recuperare după o răceală este importantă pentru consolidarea stării de sănătate a organismului. Adoptă un stil de viață echilibrat, cu o dietă plină de nutrienți, fii activ și dormi suficient. Astfel, sistemul tău imunitar va deveni mai puternic și mai pregătit să lupte împotriva microbilor din mediu. Pentru mai multe sfaturi personalizate, mergi periodic la medic și ai grijă de sănătatea ta.