Majoritatea pasionatilor de calatorii nu rateaza oportunitatea de a rezerva o noua calatorie scurta catre un oras pe care il au pe lista de fiecare data cand prind o oferta buna si/sau un weekend prelungit sau pur si simplu doar pentru ca vor sa calatoreasca din nou.
Dar cum poti sa te bucuri deplin de aceasta iesire si sa simti ca ai experimentat intr-adevar orasul vizitat? Tripsta a pregatit o scurta lista de recomandari care te vor ajuta sa cunosti pe cat de bine e posibil un oras nou intr-o calatorie de doar 3 zile.
Cel mai important aspect: planificarea, planificarea, planificarea. Si apoi, prioritizarea.
In functie de destinatia aleasa, de tipul de activitati pe care iti place sa le faci si de locurile pe care iti place sa le descoperi intr-o vacanta, unele city break-uri pot parea mai ”aglomerate” in ce priveste lista de lucruri de facut decat altele. Cu toate acestea, a te folosi din plin de timpul scurt avut la dispozitie inseamna sa planifici cat mai mult inainte, sa prioritizezi in timp ce iti pastrezi totusi flexibilitatea, deoarece oricand poate aparea neprevazutul.
Cum sa faci asta si ce sa ai in vedere? Tripsta a pregatit niste idei:
Prioritizeaza ceea ce este important pentru tine – este calatoria ta, asa ca pune pe primul loc lucrurile care iti plac. Indiferent daca asta inseamna sa testezi cele mai bune restaurante din oras, sa ai timp sa te plimbi pur si simplu pe stradute si sa vizitezi, sa petreci mult timp intr-un anumit muzeu etc. Nu exista o reteta general valabila legata de felul in care ar trebui vizitat un oras – iar pentru ca experienta sa fie una memorabila trebuie sa fie una perfecta pentru tine.
Planifica in avans si pregateste o lista – uita-te la ce are orasul de oferit, alege atractiile pe care vrei sa le vezi si pregateste o lista cu alegerile tale – aspectele pe care vrei sa le vezi si sa le experimentezi pe parcursul calatoriei. Incearca sa vezi cum se pot combina astfel incat sa folosesti din plin timpul pe care il ai la dispozitie dar sa nu planifici fiecare minut – incearca sa ai o abordare flexibila, pentru ca odata ce esti acolo s-ar putea sa iti placa un anumit lucru mai mult decat te asteptai si sa decizi sa ii aloci mai mult timp.
De asemenea, verifica online si afla care sunt optiunile de transport in oras, cauta city pass-uri (disponibile in majoritatea oraselor mari europene, de exemplu), incearca sa iti dai seama ce mijloace de transport ti se potrivesc si care ar fi combinatia optima pentru tine – inclusiv din perspectiva optimizarii costurilor. In acelasi timp, foloseste aceasta informatie atunci cand rezervi cazarea – recomandabil sa fie aproape sau foarte bine conectata prin transport local de principalele atractii pe care vrei sa le vizitezi.
Atunci cand este posibil, incearca sa rezervi si sa cumperi bilete de acces online – te va ajuta sa economisesti timp (dat fiind ca majoritatea atractiilor au intrari separate pentru cei cu rezervari/bilete rezervate) si in acelasi timp te va ajuta sa iti planifici financiar calatoria. Iar pentru ca este vorba de finante, schimba banii inainte de a pleca atat pentru a economisi timp cat si pentru a evita eventuale cursuri valutare neavantajoase pe care le-ai putea gasi in strainatate.
Alege-ti partenerul de calatorie cu grija si aliniati-va asteptarile – timpul pe care il veti avea la dispozitie este scurt si este important sa aveti o lista similara de lucruri de facut si un nivel comparabil de energie – unele persoane prefera sa nu se grabeasca, altele sa incerce sa exploreze absolut totul – important este sa avesi aceeasi abordare pentru a va putea bucura de calatorie.
Atunci cand este posibil, incearca sa vizitezi in perioade mai linistite, nu in varf de sezon – acest lucru va impacta atat preturile cat si timpul petrecut la cozile de la atractiile locale. Uneori – si pentru anumite destinatii – cea mai buna idee este sa iti iei cateva zile libere in loc sa profiti de un weekend prelungit pe care toata lumea il va folosi pentru a calatori.
Si, desigur, foloseste un bagaj mic – nu ai nevoie de o valiza mare pentru o calatorie de 3 zile, impacheteaza doar esentialul si pe cat posibil foloseste un bagaj de mana – vei optimiza timpul petrecut in aeroport, pentru ca nu va trebui sa astepti bagajul si te vei putea misca mult mai usor.