Chiar dacă să faci curățenie poate fi adesea relaxant, uneori trebuie să recunoaștem: poate deveni frustrant să pierzi atât de mult timp făcând curat. Lista de sarcini pare că nu se mai termină, iar weekendul tău deja s-a scurs și nu ai apucat, de fapt, să faci nimic pentru tine.
Dacă îți place să ai o casă curată și totuși ai vrea să faci curățenia mai eficientă și rapidă, ai ajuns în locul potrivit – ți-am pregătit un ghid de tips & tricks care să te ajute să salvezi timp făcând curățenie. Și nu uita: începe cu pași mărunți.
Photo by Kam Idris on Unsplash
1. Îmbrățișează „suficient de bine”
Dacă te întrebi ce înseamnă asta, uite o explicație: mulțumește-te cu mai puțin și renunță la perfecțiune. E vorba despre o schimbare de mindset, în primul rând. Acceptă faptul că e suficient să faci puțină curățenie uneori și că nu va veni nimeni în inspecție – fă-ți ordine în priorități și rezervă doar jumătate de zi pentru curățenie.
Ce reușești să faci, e minunat. Ce nu reușești, abandonează și nu te învinovăți. Nu ai apucat să dai cu un mop vertical cu aburi? Nu te mai certa – gândește-te doar că, pentru moment, cât ai făcut e suficient. Ia o pauză.
2. Curăță „din mers”
Cu alte cuvinte, nu mai aștepta să se facă sâmbătă ca să te apuci de curățenie. Fă câte puțin zilnic – la urma urmei, fiecare sarcină individuală ia mai puțin timp decât dacă le faci pe toate deodată.
Să cureți din mers e ceea ce mamele noastre ar numi, probabil „să ții curățenia din scurt”: propune-ți ca lunea să ștergi praful, marți dai cu aspiratorul și așa mai departe. Iar sâmbăta vei avea mai mult timp pentru relaxare.
3. Rutină & program pentru întreaga familie
Ca să nu te mai simți copleșit de curățenie, fă un program și o rutină pentru întreaga familie. Atenție: fiecare membru trebuie implicat. Ai putea chiar să faci din curățenie o activitate de familie, în care și cei mici să aibă sarcinile lor – pentru ei, va fi chiar o joacă, iar tu vei avea parte de un mini-ajutor. E important să ai un program de curățenie, pentru că astfel nu vei mai sări peste sarcini și ele nu se vor aduna la infinit.
4. Curăță dezastrul atunci când se întâmplă
Pare o exprimare catastrofală, însă explică exact ce facem cu toții de obicei: mănâncă întreaga familie, chiuveta se umple de vase, dar decizi că le vei spăla dimineață. Dimineață luați micul dejun și beți cafeaua, deci se adaugă alte vase. Înțelegi ideea?
Pentru ca asta să nu se întâmple – adică să fii copleșit de un morman de vase – alege să cureți dezastrul atunci când acesta se întâmplă. Spală vasele chiar când te-ai ridicat de la masă. Iar asta poate fi aplicat în multe alte etape ale curățeniei: când s-au uscat hainele, nu mai amâna să le strângi: calcă-le cu un fier de calcat fara fir și pune-le chiar atunci la locul lor, în dulap. Cu cât amâni sarcinile mai mult, cu atât mai copleșitoare vor părea.
5. Alege să ai mai puțin
Pare logic, însă nu mulți dintre noi înțelegem: e mult mai ușor să faci curățenie într-o casă în care ai lucruri puține, esențiale. Alege să renunți la acele decorațiuni inutile pe care doar se adună praful, de exemplu. În plus, nu uita: o casă minimalistă pare din start mult mai organizată și curată.
Nu uita să iei lucrurile pe rând și să renunți la ideea de perfecțiune: casa ta trebuie să fie curată, însă dacă ești epuizat și totuși alegi să dai cu mopul sau aspiratorul, renunță la asta – sunt lucruri care contează mai mult. Iar dacă păstrezi curățenia din scurt, vei fi surprins când vei vedea cât de mult timp câștigi la sfârșitul lunii.