Venirea toamnei aduce reluarea stilului de viață trepidant, după o perioadă de concedii, înseamnă reînceperea școlii pentru elevi și a cursurilor pentru studenți, dar toate acestea nu trebuie să însemne renunțarea la un stil de viață și alimentar sănătos.
Potrivit unui sondaj global al companiei Nestlé, care a inclus aproape 16.000 de cetățeni din 15 țări, numai 9% dintre respondenți au spus că reușesc să aibă o alimentație echilibrată în fiecare zi. Cu toate acestea, aspirația spre o alimentație sănătoasă este universală, fiind împărtășită de 9 din 10 respondenți din fiecare țară. În mod surprinzător, sondajul a relevat faptul că, cel puțin în aceste 15 țări, consumatorii așteaptă cel mai mare ajutor din partea companiilor alimentare, mai mult decât din partea guvernelor, a educatorilor sau a vânzătorilor.
Aproximativ 87% dintre cetățeni au spus că le-ar fi mult mai ușor dacă producătorii de alimente ar prezenta rețete inspirate, care să-i ajute să echilibreze alimentele pe care le iubesc, le-ar oferi opțiuni sănătoase la prețuri accesibile și i-ar ajuta să găsească astfel de alimente mai ușor.
”Încercând să răspundem acestor nevoi ale consumatorilor, lucrăm atât la nivel de produse, cât și de servicii care să susțină și să simplifice alegerile alimentare mai sănătoase. De aceea, am dezvoltat NutriPorția, metoda nutrițională care îți arată cantitățile potrivite din fiecare grupă de alimente pentru principalele mese ale zilei. În calitate de cel mai mare producător de alimente și băuturi din lume, simțim, de asemenea, responsabilitatea de a oferi alimente sănătoase și delicioase în același timp. Ne dedicăm acestui lucru îmbunătățind profilul nutrițional al produselor prin reducerea conținutului de zahăr, creșterea conținutului de cereale integrale, legume și fibre și adăugarea de vitamine și minerale, acolo unde este necesar și fără a face compromisuri în ceea ce privește gustul”, spune Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.
O situație oarecum specială o reprezintă ”pachețelul”, gustarea de prânz pentru cei ce merg la muncă sau pentru elevi. Sandviciul poate reprezenta o alternativă sănătoasă, dacă are în compoziție ingredientele potrivite. Nu trebuie să evitați pâinea, atât timp cât aceasta este integrală, pentru că oamenii consumă pâine de grâu, secară, mei, încă din epoca preistorică. E bine de știut că și dacii consumau pâine de mei sau de grâu, și chiar făceau mămăligă din făină de mei, pentru că porumbul a fost introdus în regiunea țării noastre abia prin secolul al XVII-lea.
Un sandvici echilibrat trebuie să conțină pâine integrală, proteine sănătoase (fâșii de carne sau pește gătite în casă, ouă sau brânzeturi, chiar și paste de leguminoase), precum și legume. Astfel, le veți da celor mici o gustare completă care conține și carbohidrați, și proteine, și fibre vegetale. Adăugați și un fruct, de preferință local sau în sezon sau un pod de palma de fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune de pădure, caju) și veți obține gustarea nutritivă, potrivită nevoilor nutriționale specifice copiilor.
”Insistăm atât de mult pe principiului alimentației echilibrate, cu conținut variat și obligatoriu de fructe și legume pentru că din păcate 27% dintre români nu consumă legume în fiecare zi, iar 52% consumă doar o porție pe zi, potrivit sondajelor noastre. 30% dintre români spun că lipsa timpului îi împiedică să urmeze o alimentație sănătoasă, dar 26% dintre români nu prea știu, de fapt, ce reprezintă o alimentație sănătoasă. Acestea este motivul eforturilor noastre de a le prezenta românilor principiul NutriPorția”, explică Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție și Comunicare Internă Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.
Alături de NutriPorția adresată copiilor, VeggiePorția face parte din efortul și misiunea Nestlé de a contribui la îmbunătățirea calității vieții, oferind opțiuni sănătoase și gustoase celor care vor să aibă un stil de viață echilibrat și mai sustenabil. VeggiePorția este un ghid pentru mese pe bază de alimente de origine vegetală, cu un bine-cunoscut impact redus asupra mediului.
Se recomandă să consumați cel puțin 5 porții (sau 400 g) de fructe și legume pe zi. În general, o porție (pentru adult) de fructe sau legume este de 80 g, și nu uitați că și varietatea contează. Încercați să includeți un sortiment colorat de fructe și legume în meniul zilnic, pentru că fiecare porție oferă o gamă largă de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali pentru sănătatea și bunăstarea noastră.