Căderea părului nu este un lucru de natură să ne îngrijoreze, atunci când aceasta se produce într-un ritm uzual de 50-100 de fire pe zi. Este normal ca podoaba capilară să se regenereze, iar probleme ar trebui să ne punem atunci când părul cade excesiv. Medicii numesc această afecțiune alopecie, referindu-se la cazurile în care din foliculii firelor căzute nu mai cresc altele noi, iar părul se rărește.
Există mai multe tipuri de alopecie [1], iar vestea bună este că în multe cazuri problema poate fi stopată, iar efectele căderii părului pot fi înlăturate. În astfel de situații, pare că trece o veșnicie până când părul regenerat ajunge la lungimea pe care ți-o dorești. Poți ajuta părul să crească mai repede apelând la câteva metode care dau întotdeauna rezultate.
sursa foto
Masajul scalpului
Lăsând la o parte faptul că este extrem de plăcut și relaxant, masajul scalpului ajută și la creșterea firelor de păr. Explicația constă în faptul că, prin masaj, se stimulează circulația sângelui la nivelul pielii capului. În acest mod, rădăcinile firelor de păr vor fi mai bine oxigenate, stimularea circulației favorizând hrănirea lor cu nutrienți. Dacă faci acest masaj atunci când te speli pe cap, ajuți și la eliminarea toxinelor de la nivelul foliculilor.
Coroborate, îmbunătățirea circulației la nivelul scalpului și eliminarea toxinelor vor avea ca efect accelerarea procesului de creștere a părului.
Cafeaua neîndulcită
S-a constatat că și cafeaua are un efect benefic în ceea ce privește creșterea părului. De această dată nu trebuie să o bei, ci să te clătești cu ea pe păr după spălare. Pentru un astfel de tratament ai nevoie de un litru de cafea fără zahăr sau alți îndulcitori, pe care să o aplici pe păr după ce l-ai spălat. Trebuie să aștepți apoi câteva minute pentru a lăsa cafeaua să-și facă efectul, apoi se limpezește părul. Efectul nu este unui imediat, dar dacă repeți tratamentul săptămânal, vei constata că părul crește mai repede.
Dieta
Și alimentația are un rol important în stimularea creșterii părului, dacă vei consuma cu regularitate anumite alimente. Proteina de bază din componenta firului de păr este keratina. Anumite alimente conțin substanțe care, dacă ajung la nivelul foliculilor, contribuie la producerea keratinei. Este vorba despre pește, lactate, ouă, carne de pui și de curcan. De asemenea, există și alimente de origine vegetală care ajută, printre ele numărându-se fasolea, lintea și nucile.
Este important și aportul de vitamine și minerale pe care organismul îl primește din alimente, așa că nu ar trebui să lipsească din dietă fructele și legumele.
Cocktail de uleiuri naturale
Sunt cunoscute și o serie de uleiuri naturale recomandate pentru sănătatea podoabei capilare. Acestea au și rolul de stimulator de creștere a firului de păr, fie că le aplici separat sau în amestec.
Un cocktail foarte eficient s-a dovedit a fi cel din câteva uleiuri esențiale[2], recunoscute pentru proprietățile lor. Pentru a-l obține, adaugă într-o ceașcă de ulei de cocos câte o lingură de ulei de migdale, ulei de macadamia și ulei de jojoba. Amestecul se aplică peste părul ud și se lasă să acționeze timp de 10 minute, după care părul trebuie spălat. În acest mod, părul nu doar că va crește mai repede, dar va fi și mai rezistent, mai elastic și mai strălucitor.
Balsamul și apa rece
Atunci când te speli pe cap, folosește de fiecare dată balsam, pentru că poate contribui la repararea firelor deteriorate pentru a le face mai puternice. În acest mod, un fir de păr sănătos va crește mai repede decât unul fragil și deteriorat.
Apoi, după ce ai lăsat balsamul să acționeze, clătește părul cu apă rece. În acest mod stimulezi circulația la nivelul scalpului, ceea ce va duce la o accelerare a ritmului de creștere a părului.
Folosind aceste trucuri, părul tău va ajunge mai rapid la lungimea dorită, fiind totodată mai puternic și mai sănătos.
Referențe:
[1] https://cadu-crex.ro/blog/caderea-parului-cauze-factori-de-risc-solutii-tratament/
[2] https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-hair-growth