Dacă lucrezi în mediul corporatist, în mass-media digitală, la o agenție de marketing și PR, în consultanță sau în IT, cel mai probabil întoarcerea la birou reprezintă o perspectivă îndepărtată, poate chiar exclusă. De altfel, până și Facebook și Google au anunțat încă de la finalul anului 2020 că, indiferent de evoluția pandemiei, vor implementa munca de acasă.
Dacă și ție angajatorul ți-a comunicat un mesaj similar, atunci cel mai probabil te-ai raportat la această noutate fie într-un mod pozitiv sau, dimpotrivă, cu multă dezamăgire, în funcție de personalitatea ta. Pentru unii angajați, telemunca a reprezentat un respiro, un program flexibil, task-uri efectuate prin coordonare prin platforme online, evitarea aglomerației în trafic dimineața, totul în confortul propriei locuințe.
Pe de altă parte, dacă ești un tip sociabil, care simte nevoia permanentă de a interacționa față în față, de a fi în centrul atenției, de a destinde atmosfera, de a face mișcare și a cunoaște oameni noi, atunci telemunca probabil nu ți se potrivește. De altfel, nu ai fi singurul pe care-l încearcă astfel de stări și care se raportează în mod negativ la acest mod de exercitare a jobului.
La început de an, reprezentantul unei platforme de recrutare online din România semnala faptul că, în contextul pandemiei, socializarea la birou este o nevoie puternică a angajaților și pe termen lung putem vorbi chiar de o desocializare între angajați.
Pentru a evita acest scenariu și a fi ok cu modul în care-ți desfășori munca, iată ce poți face:
Condiții optime
Dacă tot s-a prelungit termenul de exercitare a telemuncii, atunci e nevoie să te asiguri că ai parte de toate condițiile de care ai nevoie pentru a avea eficiență. În acest sens, dacă nu ai încă un birou și lucrezi de la o masă oarecare, este absolut necesar să amenajezi un spațiu potrivit. Totodată, o imprimantă îți va fi de un real ajutor, pentru că e mult mai simplu să citești și să analizezi un text în format print.
Următorul pas este achiziția unor cartuse originale pentru imprimanta, pentru ca atunci când îți printezi ceea ce ai nevoie pentru job și nu numai, să fie totul la o rezoluție cât mai bună pentru a nu-ți obosi ochii. Totodată, este necesar să treci și pragul cabinetului unui oftalmolog pentru a te asigura că nu ai probleme cu vederea și poate să-ți iei o pereche de ochelari de protecție pentru utilizarea device-urilor digitale.
Mișcare și mâncare sănătoasă
Chiar dacă până acum nu ți-a reușit, niciodată nu este prea târziu pentru a implementa schimbări pozitive în rutina ta, cu scopul de a fi mai bine fizic și emoțional. În acest sens, poți începe să faci plimbări, să alergi prin parc, să te hidratezi corespunzător. Totodată, ar fi păcat să nu profiți de faptul că poți cumpăra din piețe legume și fructe proaspete de sezon, că poți face cele mai delicioase salate și supe cremă. Dacă nu te poți disciplina de unul singur, e de preferat să optezi pentru un abonament la sala de fitness sau la un bazin de înot. Nu subestima importanța unui somn odihnitor.
În rest, este esențial să privești jumătatea plină a paharului și să te bucuri de tot ceea ce trăiești, compensând imposibilitatea de a interacționa fizic cu colegii cu ieșiri în oraș.
Sursa foto: Unsplash