Un nivel ridicat de umezeală în locuință poate ridica o serie de probleme pentru tine și restul familiei. De la probleme ale aparatului respirator la declanșarea alergiilor, toate acestea pot deveni pericole pentru familia ta, în special dacă ai copii mici. Evită reținerea umezelii, care duce la un nivel ridicat al acesteia în aer, prin obiceiuri sănătoase sau modificări necesare în locuința ta. În acest fel, vei evita încurajarea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor. Iată câteva sfaturi:
Evită uscarea hainelor în casă
Hainele puse la uscat în casă sunt unul dintre factorii care duc la creșterea nivelului umidității. În special dacă ai obiceiul sau ești nevoit să întinzi hainele într-o încăpere slab ventilată, umiditatea din haine va rămâne în aer. Pentru a evita neplăcerile, în special în sezonul rece, când este mai complicat să aerisești camerele în care întinzi haine, folosește un uscator rufe. Acesta nu doar că te va scăpa de grija umidității din casă, dar te va scuti de timpul lung de așteptare pentru uscarea hainelor. Mai ales pe timp de iarnă, de cele mai multe ori, hainele se usucă foarte greu, iar anumite materiale păstrează un miros neplăcut după uscare.
Optează pentru plante care absorb umezeala
O casă cu multe plante nu implică, automat, și mai multă umezeală. Poți opta pentru plante de cameră care absorb umezeala, precum:
- anthurium;
- orhidee;
- ferigă;
- palmier;
- cactus;
- iederă;
- limba soacrei;
- zamioculcas.
Cele mai multe dintre aceste plante au toleranță ridicată și la lipsa de lumină naturală, așa că pot fi ideale pentru băi slab luminate. Un mediu cât mai umed este ideal pentru acestea, iar udarea trebuie să fie cât mai rară. Testează nevoia plantei de apă prin verificarea pământului. Dacă acesta este încă umed, poți să amâni udarea acestora.
Acordă atenție covoarelor din casa ta
Covoarele groase ori pufoase pot reține umezeala dacă există o problemă cu nivelul acesteia în casa ta. Folosește un termometru care îți oferă și posibilitatea de a măsura nivelul umidității, iar dacă observi schimbări majore, renunță la covoarele mari din cameră. În schimb, optează pentru covoare mai mici, din materiale subțiri, care pot fi mutate și spălate cu ușurință.
Verifică izolația
Problemele mai serioase ale nivelului de umezeală pot fi cauzate de izolația defectuoasă, făcută cu materiale de calitate slabă. Dacă te-ai mutat recent la casă și observi astfel de probleme, contactează un specialist care îți poate verifica locuința. Pereții sunt sensibili la umezeală și se pot deteriora dacă situația nu se rezolvă în timp util. De asemenea, riști ca pereții să dezvolte mucegai sau igrasie, foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, mai ales a celor mici.
Aerisește constant
O locuință neaerisită va acuza, cel mai probabil, probleme cu nivelul de umiditate. În sezonul rece este mai complicat să aerisești constant sau să ai o fereastră mereu deschisă, pentru ca aerul să circule. Însă este esențial să lași aerul curat să pătrundă în locuința ta, indiferent de temperaturile de afară. Aerisește temeinic de câteva ori pe zi și lasă ușile deschise în toate încăperile. De asemenea, folosește ventilatoare cu aer cald sau alte aparate special create, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă.
Umiditatea este un inamic tăcut al locuinței tale, dar care poate fi controlat prin obiceiuri corecte și cu ajutorul aparaturii de specialitate. Pregătește-te pentru sezonul rece cu toate măsurile pe care le poți lua, pentru a evita neplăcerile.