Ce mester nu are in trusa sa cu scule un polizor? Poate doar unul nepriceput, caci polizorul este o unealta de baza pentru un mester, util la foarte multe lucrari.
Denumirea lui completa si corecta este Polizor Unghiular, dar multa lume stie de flex. Dar chiar asa, de ce flex?
sursa foto
Nu cred ca multi stiu ca FLEX este de fapt un vechi producator european de scule electrice. Inainte de 1990 polizoarele unghiulare marca Flex au ajuns in Romania si au fost extrem de apreciate ca urmare a calitatii si robustetii lor. Iar in mintea oamenilor, care nu aveau acees la foarte multe optiuni de producatori, a ramas aceasta asocierea intre numele producatorului, flex si tipul de produs pe care il comercializau, polizorul unghiular.
Dar indiferent de cum il cunoasteti, ori ca polizor, ori ca flex, el este unul si acelasi produs.
Dar cum alegem un polizor unghiular corect?
In primul rand trebuie sa stim pentru ce dorim sa il utilizam si in ce regim. Dorim sa lucram cu el profesional (8 ore pe zi), semi-pro (2-4 ore pe zi) sau hobby (de cateva ori pe luna)?
Ce fel de lucrari dorim sa facem: taiere, polizare, slefuire? si ce tip de material dorim sa prelucram: fier, inox, piatra, beton sau chiar lemn.
Cat de fine sunt lucrarile? Dorim sa taiem fier masiv sau sa slefuim o balustrada?
Pentru ca fiecare dintre rapunsurile la aceste intrebari ne indica cate o caracteristica a produsului pe care trebuie sa il alegem.
Daca la modul de utilizare este simplu, tipul de utilizare fiind trecut in mod explicit la caracteristicile produsului, la restul lucrurile nu sunt chiar are de simple.
Daca dorim sa prelucram materiale dure, ca piatra, trebuie sa luam unul cu turatie variabila.
Daca dorim sa taiem bucati mari de metal, atunci e nevoie de un polizor cu disc mare, de 230mm. Similar, daca dorim sa fie manevrabil si usor, atunci ne alegem unul de 125 diametru.
Pentru slefuire ne trebuie un polizor de calitate, care sa fie usor manipulabil cu o singura mana.
Pentru utilizarile profesionale grele, cum sunt cele din santierele navale unde se taie si se dezmembreaza nave, cele mai bune sunt polizoarele Metabo. Metabo este cel mai bun producator de polizoare “grele”, adica de produse utilizare in conditii industriale extrem de grele.
Daca vrei sa ai de lucru pe langa casa, poti cumpara un polizor no name din magazin, dar totusi e bine sa iei unul de calitate, de brand, pentru ca diferenta de pret nu e chiar asa de mare, dar diferenta de calitate este foarte mare.
In plus un polizor este o unealta periculoasa, care poate provoca accidentari. De ceea este indicat sa cumparati unul de calitate, care are toate aspectele protective prezente si nu are riscuri pentru sanatatea si viata dumneavoastra.