Indiferent de marcă, achiziția unei mașini presupune un oarecare efort financiar, motiv pentru care trebuie să fii sigur că ai ales modelul cel mai potrivit nevoilor tale. Culoarea, designul și dotările opționale sunt detalii care te atrag de la prima vedere, însă nu trebuie să te lași dus de val și să analizezi lucrurile mai în profunzime.
Așadar, dacă te pregătești să îți cumperi o mașină, iată care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul!
Photo by Dylan McLeod on Unsplash
Cum vei folosi mașina
Trebuie să ști exact pentru ce ai nevoie de mașină și cum o vei folosi în mod curent. Dacă ai nevoie de o mașină pentru a merge zilnic la birou și pentru cumpărături la supermarket, ar trebui să alegi o mașină de oraș, cu motor de capacitate mică, perfectă pentru traficul aglomerat din oraș. Ideal ar fi un model hibrid, cu un consum cât mai redus, care se traduce în cheltuieli mai mici pentru combustibil.
Pentru excursii și concedii, ai nevoie de o mașină de familie, mai spațioasă decât una de oraș și cu un motor mai puternic, pentru a face față la drum lung. În cazul în care ai nevoie de o mașină pentru a transporte diferite materiale, trebuie să-ți cumperi o autoutilitară, iar pentru a răzbate pe drumurile greu accesibile, cel mai potrivit este un SUV.
Câți pasageri vei transporta în mașină
În funcție de acest criteriu, te poți decide dacă ai nevoie de o mașină spațioasă sau de una cu un habitaclu mai redus. Dacă vrei să cumperi o mașină de familie, evident că vei ține cont de numărul membrilor familiei. Aceste mașini au în general cinci locuri, iar dacă va fi ocupată la capacitate maximă, trebuie să aibă și un portbagaj generos. Pentru familiile mai numeroase există și mașini cu șapte locuri, însă nu ai nevoie de un astfel de model dacă ai doar unul sau doi copii. Într-o mașină de oraș încap lejer 3-4 persoane, în timp ce SUV-urile sunt mult mai spațioase. Dacă vei merge la o reprezentanță Ford, oricând vei găsi un consilier care să te îndrume în acest sens.
Care sunt dotările necesare
Când vine vorba de dotări, trebuie să ții cont în primul rând de cele destinate siguranței tale și a pasagerilor. Airbag-urile, sistemele ABS și ESP, sunt dotări primordiale care nu trebuie să lipsească de pe mașină iar acestora li se adaugă alte dotări opționale care contribuie la creșterea gradului de siguranță.
Pe locul al doilea sunt dotările care țin ce confort iar la acest capitol trebuie menționat în primul rând sistemul de climatizare. Scaunele încălzite, comenzile pe volan, cotierele cu suport pentru pahare sunt alte dotări care țin de confort însă nu pot fi considerate indispensabile.
Ar mai fi de adăugat opțiunile care țin de partea estetică, însă pe acestea le poți alege în funcție de preferințe și de buget.
Care sunt costurile de întreținere
Costurile pe care le presupune o mașină nu se rezumă la prețul de achiziție, ci s-ar putea spune că abia atunci încep cheltuielile. Asta pentru că mașina are nevoie de asigurare obligatorie, combustibil, revizii, schimburi de piese și alte consumabile, reparații și multe altele. Nu vei scăpa de ele decât odată cu mașina așa, că trebuie să te gândești din timp dacă merită sau dacă poți face față din punct de vedere financiar. O mașină scumpă, cu motor de capacitate mare, necesită costuri de întreținere mai mari, spre deosebire de un autoturism de serie, la un preț mai mic. Așadar, dacă vrei lux, confort sporit și mulți cai putere, fii pregătit să și plătești pentru aceste beneficii!
Având în vedere aceste criterii și analizându-le înainte de a lua o decizie, sunt toate șansele să alegi mașina perfectă pentru nevoile tale.