Protejarea mediului a ajuns unul dintre subiectele fierbinti in ultimii ani. Dincolo de vorbe insa, stau, intotdeauna, faptele. Cu siguranta, a fi eco nu mai este ceva nemaiintalnit, nou, iesit din comun. Dimpotriva, din ce in ce mai multi oameni si companii, de pe intreg globul, constientizeaza faptul ca trebuie sa avem grija de planeta noastra si ca fiecare pas facut in acest sens conteaza: de la gesturi simple precum aruncatul gunoiului la locurile special amenajate la reciclare, de la folosirea unor produse prietenoase cu mediul inconjurator la folosirea cu masura a resurselor.
Biroul este locul unde multe persoane isi petrec o buna parte a zilei. In fiecare zi, toti putem alege sa contribuim la protejarea planetei fiind atenti la cateva aspecte.
Folosirea unor produse de papetarie eco
Exista produse de birotica si papetarie realizate din materiale reciclate. Se pot folosi, de exemplu, instrumente de scris eco, dar si alte produse: agende realizate din hartie reciclata etc.
Hartia de birou: utilizare cu atentie si refolosire
Dintre materialele care trebuie tiparite, unele pot fi printate pe ciorne. Apoi, inainte de a da comanda de tiparire, este bine sa ne gandim daca avem cu adevarat nevoie de acel material printat sau este suficient sa il avem in versiunea electronica. Tiparind doar ceea ce este cu adevarat necesar, se face economie de hartie, tus etc. In cazul in care nu mai aveti nevoie de ceva ce ati tiparit, puteti reutiliza acea foaie de hartie, scriind pe verso (daca nu ati tiparit fata-verso, evident).
Reciclarea
Cu siguranta unul dintre modurile in care se poate contribui la protejarea planetei este reciclarea si aruncarea gunoiului in mod diferentiat – hartia, bateriile, produsele din plastic etc. Se pot recicla multe produse utilizate la birou.
Folosirea unor dispozitive prietenoase cu mediul
In ultimii ani au aparut cateva dispozitive care sunt prietenoase cu mediul: de pilda, telefoanele mobile sau tabletele pot fi incarcate cu ajutorul unor incarcatoare solare.
Economisirea energiei
Computerele – desktop-uri, laptop-uri – pot fi configurate in asa fel incat sa intre in stand-by automat daca nu sunt utilizate o anumita perioada de timp. Se face astfel economie de energie (de exemplu in timpul pauzei de masa, al unor intalniri mai lungi etc.). Evident, este indicat ca acestea sa fie inchise la final de program. La fel, lumina trebuie sa fie inchisa peste noapte. Daca exista camere de luat vederi pentru monitorizare si este necesar sa fie lasate aprinse anumite lumini, de dorit este ca doar acelea sa functioneze pe durata noptii si a sfarsiturilor de saptamana.
Poate ca unele dintre actiuni par a nu avea un foarte mare efect pozitiv imediat in protejarea mediului. Este important sa ne aducem insa aminte ca orice actiune a noastra are un impact asupra mediului – in bine sau dimpotriva. Constientizand aceasta realitate putem fi prietenosi cu mediul indiferent de loc si moment: acasa, la birou, in calatorii. Pentru produse eco de birotica si papetarie va recomandam sectiunea dedicata de pe www.stampileonline.ro.
{mosloadposition user9}