Delia Muresan, Coach si trainer Schimbare Pozitiva
Trecem printr-o perioada plina de schimbari, iar primul soc este ca suntem aruncati din zona de confort. Nu era nevoie sa iti cauti prea mult timp un loc de munca, ba daca se intampla sa pleci de la un loc de munca, era usor sa iti gasesti altul si destul de rapid.
Ce s-a mai intamplat de fapt? Multe persoane au realizat ca munca pe care o faceau nu li se potrivea iar acum, pe criza asta, nu mai cauta „orice job”, isi cauta vocatia sau acea misiune profesionala, cum imi place mie sa ii zic.
Asadar avem urmatorul scenariu: economia la pamant, nu mai decizi sa PLECI tu de la un loc de munca ci firma se inchide sau restructureaza, poate ai si credite de platit sau locuiesti in chirie. E momentul in care te trezesti, e momentul in care incepi sa iti pui intrebari… despre cine esti.
Avem doua categorii de persoane: unele care si-au descoperit misiunea profesionala doar ca nu au gasit acel mediu in care sa se dezvolte, si a doua categorie, care afirma cu tarie ca nu stiu ce vor, ca nu stiu ce job li se potriveste, ca ei cauta „orice”.
Asadar avem o multime de oameni dornici sa munceasca si putine locuri de munca.
Cine are sansele cele mai mari?
1. Cel care si-a descoperit misiunea profesionala, vocatia, care munceste cu pasiune.
Ganditi-va doar la asta: cine are rezultate, cel care face o munca mediocra sau cel care o face cu pasiune? Atunci cand lasi sa curga tot ceea ce ai tu de daruit profesional, toate se aranjeaza si vin spre tine.
Daca nu ai descoperit-o, investeste in descoperirea ei. E primul pas spre cariera pe care vrei sa ti-o construiesti. Apeleaza cu incredere la programe de coaching!
2. Daca ai descoperit misiunea profesionala, esti totusi fara job, cel mai important aspect este ATITUDINEA.
Ai descoperit ceea ce poti sa oferi, acum doar trebuie sa gasesti compania in care tu sa infloresti, sa iti dezvolti potentialul.
Asadar ce ai de facut este:
a. Descrie cat mai detaliat jobul pe care ti-l doresti. Ca sa obtii ceva e important sa stii ce anume! Din cate stiu eu nu exista „orice job”.
b. Nu te mai plange si renunta la ce a fost. Inchide usa din trecut, ai un viitor de construit.
c. Renunta la formulari precum: „sunt in cautare de job”, „vreau/imi doresc un job”, „incerc sa imi gasesc”, „astept sa apara ceva”. Nu faci decat sa tot fii in cautare de job, sa creezi senzatia de „a vrea” ceva, sa tot incerci sau sa astepti. Nicidecum nu e mesajul pe care ai vrea sa il transmiti. Doar stii ce job vrei, ce ai de oferit, vizualizeaza-l. Atitudinea ta trebuie sa fie ca si cand jobul pe care ti-l doresti exista. O data ce faci asta apar si oportunitatile.
d. Ai grija la convingerile limitative. Daca crezi ca nu iti vei gasi un job pe criza asta, asa va fi! Daca tu consideri ca doar cu pile se angajeaza, astfel de situatii vei intalni. Ai mare grija la convingerile pe care le ai.
e. Nu dispera! Stiu, usor de zis, greu de facut, ati spune, cand ai atatea facturi de platit. Fa o incercare: incearca sa descoperi oamenii disperati pe strada, se vad de la o posta, ai angaja o asemenea persoana? Companiile vor oameni care stiu ce vor si nu persoane care ar face orice sa obtina un job.
In concluzie, in aceste timpuri grele, sansele cele mai mari de a-si gasi un job le au cei care se bazeaza pe ei, pe talentul lor, pe darul cu care au fost inzestrati. Stiu ca tot ce au de facut este sa gaseasca o companie in care sa le fie valorificat potentialul si avand atitudinea potrivita intotdeauna o gasesc. Si acesti oameni au momente grele in cariera, insa intotdeauna stiu sa revina la drumul lor profesional, cel care ii reprezinta. {mosloadposition user10}