Transilvania a reprezentat întotdeauna un tărâm al legendelor, o parte fundamentală a acestor povești făcând referire la vinurile ce își au proveniența pe meleagurile transilvănene. Potrivit legendelor transmise din generație în generație, seva ce străbate pământurile Transilvaniei transformă soiurile de struguri din aceste regiuni într-unele dintre cele mai nobile vinuri, apreciate de somelieri renumiți ai lumii.
Dacă te numeri printre pasionații vinurilor, îți vom povesti în cele ce urmează cum recunoști un vin original din Transilvania și care sunt notele definitorii ale acestor vinuri atât de apreciate de oameni din întreaga lume!
1. Denumirea vinului este un prim pas de recunoaștere a unui vin transilvănean
Transilvania este recunoscută ca paradisul vinurilor albe seci, cele mai reprezentative podgorii ale acestor plaiuri fiind Târnave, Sebeș-Apold, Alba, Aiud, Diosig și Miniș-Măderat. Cea mai renumită dintre aceste este, desigur, podgoria Târnave, aceasta având o istorie prestigioasă prin prisma vinurilor de calitate superioară produse aici.
Printre soiurile celebre cultivate în podgoriile Transilvaniei se numără Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Și chiar dacă vinurile albe sunt cele care primează, pe tărâmurile transilvănene se fac remarcate și vinuri roșii precum Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir, vinuri complexe și armonioase. Așadar, e nevoie doar să știi care este denumirea vinului pentru a recunoaște proveniența originală transilvăneană.
2. Crama de proveniență a vinurilor spune multe despre originea vinului
Un alt factor de luat în considerare atunci când vrei să stabilești originalitatea transilvăneană a unui vin este crama de origine a acestuia. Crame privilegiate ale Transilvaniei precum Liliac, Villa Vinea, Jidvei, La Salina sau Domeniile Boieru dau naștere unora dintre cele mai deosebite vinuri, produse din soiuri locale și internaționale.
La fel cum nu ai cum să deguști un vin Selection Gewurztraminer de la Villa Vinea și să nu descoperi că este produs în una dintre principalele crame ale Transilvaniei, la fel nu ai nici cum să servești un pahar de Castel Jidvei Muscat Ottonel și să nu știi că Jidvei este o cramă imperială a pământurilor transilvănene. Să nu mai vorbim de crama Liliac din Transilvania, ce produce unele dintre cele mai aromate vinuri albe sau rose. Vinuri de la crama Liliac găsești la desprevin.ro, dacă vrei să te convingi de gustul autentic transilvănean!
3. O degustare de vinuri îți poate deschide orizonturile despre originea unui vin
O degustare de vinuri este locul ideal pentru a descoperi arome și vinuri noi, locuri sau crame în care sunt produse vinurile și de a socializa cu alți iubitori ai vinului. Astfel de evenimente te vor ajuta să-ți lărgești orizonturile în materie de vinuri și îți vor rafina gusturile în așa manieră încât vei reuși să afli secretele vinurilor și locul de proveniență doar degustându-le.
Desigur, totul ține de dorința de a afla cât mai multe despre lumea vinurilor, pentru a ajunge să ai experiența unui somelier în a depista aromele, complexitatea și proveniența vinurilor. Până atunci, nu strică să acorzi atenție denumirii vinului și cramei, pentru a recunoaște aromele transilvănene.
Sperăm că am reușit să te ajutăm în a recunoaște un vin original din Transilvania prin aceste sugestii menționate mai sus. Știm sigur că dacă vei servi un vin pe a cărui etichetă scrie Liliac Neuburger, vei știi că este un vin original transilvănean!