Cum poate un cuplu să facă față provocării infertilității împreună? Infertilitatea cuplului este o provocare complexă din punct de vedere emoțional, cu care mulți oameni se confruntă de-a lungul relației lor. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 10-12% dintre cuplurile din țările occidentale suferă de probleme de infertilitate. Această cale, deși dificilă, oferă, de asemenea, oportunități de a face față provocărilor și de a urmări dorința de a avea un copil.
Cum este definită infertilitatea cuplului?
Infertilitatea cuplului este incapacitatea de a concepe un copil după o perioadă de probă de concepție neprotejată (12/24 de luni). Însă diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri o adevărată sentință la tristețe și deprimare.
De ce apare infertilitatea? Ce spune medicul?
„Infertilitatea este definită drept imposibilitatea obținerii unei sarcini timp de 12 luni în cadrul unui cuplu stabil, care are o activitate intimă regulată, fără folosirea vreunei metode anticoncepționale. În cazul în care partenera are o rezervă ovariană redusă sau vârsta ei depășește 38 ani, timpul de așteptare până la momentul instituirii unui tratament se reduce la 6 luni. De menționat că fertilitatea feminină este condiționată genetic, dar și epigenetic, ea scăzând după vârsta de 37 ani. În mod uzual, rezerva ovariană se poate determina luând în calcul următoarele elemente: vârsta pacientei, numărul de foliculi antrali (de la începutul unui ciclu ovarian) măsurați prin ecografie transvaginală și AMH (hormonul antimullerian).”, explică medicul ginecolog, George Vasilescu, șeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Care sunt principalele cauze ale infertilității cuplului?
Ei bine, acestea pot ține atât de Infertilitatea masculină (număr scăzut de spermatozoizi în timpul ejaculării, mobilitate spermatică diminuată, morfologie spermatică afectată, spermocultură pozitivă, stil de viață nesănătos), cât și de infertilitatea feminină (infecții acute sau cronice ale tractului genital, obstrucții pe traiectul colului uterin, obstrucții uterine adenomiotice sau fibromatoase, patologii inflamatorii tubare (hidrosalpinx), patologii ovariene: chisturi, endometrioză, tumori, insuficiente secretorii și de receptori, patologii endocrine și altele).
Cauzele infertilității sunt distribuite în mod egal între factorul masculin și cel feminin, de aceea ambii parteneri ar trebui studiați și evaluați în același timp.
Un cuplu care vrea un copil trebuie să consulte un specialist în vederea stabilirii diagnosticului de infertilitate, a cauzelor acesteia și a pașilor de urmat in vederea instituirii unui tratament specific personalizat.
Analize și investigații… un pas important în traseul tratamentului de urmat
Eficiența vine din organizare, iar înainte de prima vizită, este ideal să efectuați următoarele analize și investigații:
– Spermograma, spermocultura, testul halosperm (toate se fac dintr-o singură mostră de material seminal);
– La partenerul feminin: analize de sânge, recoltate în ziua 2 (maxim 3) a sângerării menstruale (atenție, secreția maronie nu este menstră): FSH, LH, Estradiol, Progesteron, TSH, ATG, ATPO, Prolactina, AMH; de asemenea, recoltarea testului Papanicolau, a secreției vaginale (examen direct si bacteriologic), HPV test, Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamidya;
– Dacă partenerul feminin nu a obținut niciodată o sarcină sau dacă a obținut-o în urmă cu mai mult timp se recomandă examinarea permeabilității trompelor (histerosalpingografie / sonohisterosalpingografie);
Pe baza acestor investigații și analize se poate aprecia potențialul fertil al cuplului și, eventual, decela anumite cauze ale infertilității. Ulterior, aria investigațiilor va fi mărită, în funcție de caracteristicile specifice ale fiecărui cuplu în parte.
De ce este renumită Sovata în tratamentele ginecologice pro fertilitate efectuate aici?
Motivul e cât se poate de clar: „La Sovata, se fac tratamente pentru fertilitate încă din anul 1910. În timp au fost efectuate unele studii observaționale pe un număr impresionant de persoane care au venit la tratament. Nămolul calitativ extras din apa Lacului Ursu (sapropelic peloidogen), apa sărată provenită din același lac, precum și alte terapii fizice asociate măresc șansa de a obține o sarcină. În plus, tot la Sovata se mai tratează inflamațiile și infecțiile cronice ale aparatului genital feminin, precum și simptomele menopauzei.”, ne informează medicul ginecolog.
Din experiența multor ani în care cuplurile infertile au pășit pragul Centrului Medical Ensana Sovata, aflați că PREGĂTIREA PENTRU CONCEPȚIE este o etapă foarte importantă. Terapiile balneare cu nămol sapropelic și apa sărată din Lacul Ursu, asociate cu ședințe de acupunctură pro fertilitate au îmbunătățit semnificativ rata de succes a obținerii unei sarcini, pe cale naturală sau prin RUA (Reproducere Umana Asistata). Mecanismele de acțiune sunt simple, naturale și fără efecte secundare: efect antiinflamator, destresant, calmant, ceea ce duce la o funcționare a organismului în parametri cât mai fiziologici.
În plus, avem și o veste bună pentru doamne! În perioada 2-23 iunie, pachetul ginecologic include o promoție: doamnele care vin în această perioada la acest tip de tratament de pregătire a corpului pentru FIV sau pentru sarcină au din partea casei un masaj de relaxare de 40 minute (1 masaj/sejur).
Ai toate motivele să alegi Sovata ca destinație pentru tratament și stare de bine!