Fiecare conducator auto care circula pe drumurile publice este obligat sa detina o polita RCA pentru autoturismul respectiv. Acest act este un contract incheiat cu o companie de asigurari autorizata, in baza caruia emitentul plateste despagubiri tertilor pagubiti in urma unui accident de producerea caruia se face vinovat vehiculul pentru care a fost incheiata respectiva asigurare auto RCA.
Cum se poate incheia o asigurare RCA
Asigurarea RCA este in interesul tertului pagubit, dar si al celui care a produs paguba, protejandu-l de efectuarea unor cheltuieli care pot fi foarte mari, pentru reparatia autovehiculului sau pentru alte daune.
sursa foto
Se poate achizitiona o astfel de asigurare de la oricare dintre societatile autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conducatorii auto au la dispozitie atat posibilitati de achizitie online, sporindu-si sansele de a cumpara un RCA ieftin, dar si de la agentiile fizice ale asiguratorilor sau brokerilor.
In cazul asigurarilor online, procesul este unul simplu si rapid, fiind nevoie de completarea datelor in formularul special de comanda. In acelasi timp, solicitantul beneficiaza de un calcul asigurari RCA, avand ocazia, in acest mod, sa analizeze si sa vada la care dintre companii este mai rentabil sa-si comande polita.
Dupa transmiterea comenzii pe site-ul institutiei de asigurare sau al brokerului, in foarte multe cazuri polita este emisa rapid, in format digital sau transmisa la usa solicitantului, dupa preferintele acestuia. In prezent, politele in format digital sunt la fel de acceptate ca si cele in format tiparit, putand fi prezentate direct de pe telefon in momentul unui control al politiei.
Cum se poate verifica existenta si valabilitatea politei RCA
Potrivit expertilor in asigurari de la https://www.romasig.ro/, pentru a verifica existenta unei polite in baza de date se poate accesa portalul AIDA (aida.info.ro), realizat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).
Pe aceasta platforma, exista sectiunea „Verificare polite RCA”, pe care posesorul de asigurare poate da click. I se va deschide un formular, in care va introduce seria de caroserie, numarul de inmatriculare si data pentru care se face verificarea.
Prin accesarea acestei baze de date, utilizatorul poate verifica asadar existenta politei RCA la o data anume pentru un vehicul, poate vedea societatea care a emis polita si verifica eventualele daune platite pe baza politelor RCA care sunt valabile. Informatiile din aceasta baza de date sunt emise de societatile de asigurare care elibereaza politele.
In cazul in care o persoana constata ca a incheiat o polita, dar ca aceasta nu se regaseste in baza de date, trebuie sa solicite lamuriri in aceasta privinta direct societatii de asigurare care a emis-o. Trebuie insa sa se asigure inainte ca acceseaza baza de date dupa 5 zile de la incheierea contractului RCA si nu inainte.
In concluzie, dupa ce achizitioneaza o asigurare RCA de la un broker, cumparatorul poate verifica daca aceasta este inregistrata in baza de date. In caz contrar, va trebui sa ceara lamuriri institutiei care a eliberat-o.