Tu și partenerul vă doriți un copil, însă testele de sarcină au un rezultat negativ? Nu te grăbi să tragi concluzii. Este normal ca procesul să dureze mai mult decât te-ai așteptat. Iată care sunt modalitățile prin care ai putea crește șansele de a concepe un copil.
Cât durează să rămâi însărcinată?
Înainte de toate, trebuie să știi că multe dintre femei reușesc să rămână însărcinate în 6-12 luni în care au practicat constant sex neprotejat. Doar 20% dintre femei reușesc să conceapă în prima lună de încercări.
Așadar, nu te speria dacă trec mai multe luni și nu rămâi însărcinată. Acest lucru este perfect normal și nu înseamnă neapărat că unul dintre voi este infertil.
sursa foto
Cum crești șansele de a rămâne însărcinată?
Există o serie de trucuri pe care trebuie să le încerci, dacă dorești să rămâi însărcinată.
În primul rând, trebuie să urmărești care este perioada ta fertilă și să ai contact sexual neprotejat în această perioadă. Perioada fertilă este reprezentată de ovulație, moment în care ovulul matur este eliberat și este pregătit pentru fecundare.
Ovulația nu apare în același moment din lună la toate femeile. Aceasta depinde de ciclul menstrual al fiecăreia. Ciclul menstrual reprezintă intervalul începând de la prima zi a menstruației, până la prima zi a menstruației următoare.
Ovulația are loc cu 14 zile înainte de următorul ciclu menstrual, dar poate varia de la 12 până la 16 zile de acesta. Spre exemplu, dacă ciclul tău menstrual are 29 de zile, ovulația ar trebui să aibă loc în ziua 15 a ciclului menstrual. Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, trebuie să ai contact sexual neprotejat începând cu 2 zile înainte de ovulație, dar și pe parcursul acesteia.
Pe de altă parte, este important să adopți un stil de viață sănătos. Renunță la fumat, deoarece tutunul afectează fertilitatea. Consumul de alcool și cafeină trebuie limitat. Stresul poate scădea șansele de a concepe un copil, așa că încearcă să îl reduci prin diferite metode (hobby, momente de relaxare).
Trebuie evitat consumul de alimente nesănătoase precum produsele fast-food, prăjelile, dulciurile, produsele de patiserie, alimentele intens procesate industrial. Acestea afectează funcțiile organismului și interferează cu activitatea hormonală.
Dieta ta nu ar trebui să fie una restrictivă, ci din contră, să asigure toți nutrienții de care organismul are nevoie. Acest lucru este important mai ales pentru că organismul urmează să fie sursa de nutrienți a copilului și nu trebuie să îi lipsească nimic:
- Consumă cereale integrale bogate în complexul vitaminic B. Consumă multe fructe și legume proaspete, care au culori aprinse. Cu cât culoarea alimentului este mai intensă, cu atât acesta este mai bogat în vitamine și antioxidanți.
- Ai grijă să-ți asiguri necesarul de acid folic prin consumul vegetalelor cu frunze verzi, lintei, sparanghelului, cerealelor.
- Vitamina B12 se găsește exclusiv în produsele de origine animală și este necesară pentru fertilitate, dar și pentru dezvoltarea fătului.
- Nu uita de grăsimile sănătoase nesaturate care intervin în funcția reproducătoare – nuci și semințe, alune, migdale, caju, pește, ulei de pește, uleiuri vegetale extravirgine crude (de măsline, floarea-soarelui, de in, de rapiță), avocado, fructe de mare. Multe dintre acestea sunt bogate și în vitamina E, cu beneficii pentru fertilitate.
Sportul are un rol important pentru funcționarea normală a organismului. Fă zilnic efort fizic moderat precum plimbări, exerciții fizice ușoare, urcatul scărilor, dans, mers pe jos. Sportul excesiv poate afecta fertilitatea.
Controlul greutății corporale poate îmbunătăți fertilitatea. Sportul și dieta vor fi de folos în acest sens.
O greșeală frecventă pe care o fac cuplurile care își doresc un copil este utilizarea lubrifiantului. Lubrifiantul nu face decât să îngreuneze motilitatea spermatozoizilor spre ovul. Însă lubrifierea naturală a vaginului are efecte pozitive pentru fertilitate, deoarece secreția vaginală menține spermatozoizii mobili și îi protejează în drumul lor spre ovul. Așadar, ai grijă să fii bine stimulată sexual, înainte de contactul sexual propriu-zis.
Mai mult decât atât, specialiștii recomandă să rămâi în poziție orizontală, întinsă pe spate, pentru încă 10-15 minute după ce partenerul a ejaculat în interiorul vaginului. Astfel, contactul organelor genitale interne cu spermatozoizii este prelungit, ceea ce ar putea crește șansele de a rămâne însărcinată. Poziția misionarului este utilă în acest sens.
Când trebuie să mergi la medic?
Dacă ai încercat mai mult de un an să rămâi însărcinată, iar încercările au fost fără succes, este indicat să ceri ajutorul unui specialist. Investigațiile vor demonstra dacă unul dintre parteneri este infertil.
Fertilitatea ar putea fi recăpătată prin tratarea afecțiunilor care au cauzat infertilitate. Însă în cazurile extreme poate fi nevoie de tratamente speciale precum înseminarea artificială sau fertilizarea în vitro – află mai multe detalii despre fertilizarea în vitro.
În concluzie, îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată, dacă acorzi atenție stilului de viață, dar și micilor trucuri prin care poți spori fertilitatea.