eseu de
Ovidiu Bufnilă
consilier de imagine
Sunt sute si mii de exemple de războaie de imagine din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. De la războaiele de imagine din lumea politicii la cele din lumea afacerilor, din lumea artelor sau din lumea războaielor religioase sau din lumea serviciilor secrete, sunt tot atâtea conflicte metamorfozate în imagini care se insinuează, care demotivează sau atrag în cursă milioane de oameni, vălurindu-i într-un ritm ameţitor, amestecându-i cu suprarealitatea şi cu iraţionalul, modificându-le orizontul. Este stranie orbirea celui vălurit.
{viewonly=registered,special}Sunt misterioase căderea în transă, dinamica şi negocierea. Din această perspectivă, filozofia războaielor de imagine se schimbă în mare viteză în timp ce Miracolul nu şi-a jucat ultima carte. Cum ajungi, de exemplu, sa fii un Nostalgic al unor vremuri trecute, vălurindu-te printre simboluri şi mituri care se multiplică în cascadă? Aripa războiului de imagine se aşează pe creierul tău umbrindu-l, vălurindu-l.
Metafora, cacofonia, desecretizarea în lanţ, războiul care ascunde un alt război, dezinformarea, haosul informaţional dirijat, teoria conspiraţiei lărgite, popularizarea şi vulgarizarea procedurilor din lumea spionilor, toată această butaforie de excepţie, mitizarea mass mediei, diabolizarea grupurilor de presiune, ficţionalizarea continuă a mediului social, toată această tevatură este marele Război de Imagine al Lumii. Războaiele de imagine se ţin de braţ cu războaiele tradiţionale şi le virusează corporalitatea, vălurindu-le nebuneşte şi punând pe jeratic naţiunile aflate într-un balet ameţitor, în vârtej, carnaval semantic şi fantasmagoric, un iad al profesioniştilor.
Creierul fiinţei umane se străduieşte să priceapă ceva din toată tevatura lumii şi inventează, parşivul tot felul de obiecte ficţionale, IMAGINI-Cheie, cu care se ajută pentru a se poziţiona în propria sa procesualitate. Liniaritatea şi circularitatea temporală ajută elitele pentru menţinerea privilegiată a monopolului asupra timpului în timp ce academiile desuete se pregătesc să sucombe sub presiunea oceanului virtual. În tot acest marasm, un război între Bush şi Putin e de fapt un război de imagine aşa cum un război între transnaţionale este tot un război de imagine.
Care e miza? Am putea descoperi că nu există o miză anume şi nici organizare misterioasă şi nici conspiraţie ci doar o Vălurire de evenimente pusă la cale de profesionişti adevăraţi sau, poate, de forţele misterioase ale Universului, el însuşi vălurit. Şi atunci, te întrebi, nu cumva Teoria Big Bang-ului nu este cumva o simpatică minciună? Cât de pregătiţi suntem să luptăm în noile războaie de imagine? Cât de pregatită este o firmă, un partid, un grup, un tânăr profesionist în marketing şi PR să facă faţă acestor razboaie de imagine? Se prăbuşesc Semne Vechi, se nasc alte noi. Puţine rămân în funcţiune sau puţine fiinţează. Marile Gnoze, agăţate de un punct de referinţă iluzoriu trebuie puse în mişcare, fluidizate şi regândite, vălurite în întreaga lor profunzime. Poate ca nu suntem 'unul după altul' ci toţi deodată. Războaiele comerciale şi cele politice, dincolo de miza la vedere, poartă cu ele noi comportamente, deschid breşe, sfărâmă obişnuinţe. Dar însăşi fiinţa este în război cu realitatea, încearcă să o ia în stăpânire prin ambuscade pentru că totul se desecretizează în ritm ameţitor, vălurindu-se într-un chip subtil şi adeseori cuceritor de pervers. {/viewonly} {mosloadposition user10}