Strategiile pentru construirea unei locuinte rezistente la foc dar si la daunatori sunt o prioritate pentru proprietarii si constructorii de azi. La urma urmei, pentru majoritatea oamenilor, casa lor este cea mai mare investitie. Cateva strategii esentiale pentru a avea o casa protejata includ construirea scuturilor pasive de protectie impotriva incendiilor, ignifugarea peretilor exteriori, a acoperisurilor, ferestrelor, usilor si gurilor de aerisire. Ignifugarea este un proces prin care anumite materiale sensbilie la foc, le sunt aplicate substante speciale care le ofera o rezistenta sporita in cazul unui incendiu extins.
Totodata, ignifugarea are un rol extrem de bun si impotriva daunatorilor. Daunatorii, in special insectele, pot afecta structura unei case. De asemenea, nu trebuie sa scapati din vedere si faptul ca o casa neignifugata poate fi un adevarat paradis pentru dezvoltarea mucegaiului.
1. Scuturi pasive de protectie impotriva incendiilor: atunci cand un incendiu apare intr-o casa, protectia pasiva impotriva incendiilor protejeaza ocupantii si apara casa prin limitarea raspandirii focului si a fumului. Protectia pasiva la incendiu include bariere impotriva fumului, bariere impotriva incendiului, fire de protectie, partitii de incendiu si ansambluri orizontale. Protectia pasiva impotriva incendiilor nu este, de obicei, vizibila pentru ocupanti, cu toate acestea, importanta sa in salvarea vietii si protejarea proprietatii este clara atunci cand apare un incendiu. Protectia pasiva impotriva incendiilor limiteaza raspandirea fumului si a focului prin deschideri verticale, cum ar fi arborii. In plus, previne prabusirea unei case. Protectia impotriva incendiilor pasive poate salva casa si familia care sunt in interior in caz de incendiu.
2. Ignifugarea acoperisurilor: o casa rezistenta la foc trebuie sa includa un acoperis protejat. Acoperisurile sunt susceptibile de a arde din cauza incendiilor, fulgerelor sau din cauza scanteilor care sar din cosul de fum. Un acoperis construit din materiale rezistente la foc este cea mai buna aparare a unei case impotriva unui astfel de incendiu. Exista trei clase de acoperi rezistente la foc. O buna practica pentru construirea unei case rezistente la foc include utilizarea acoperisurilor de clasa A. Acoperisul de clasa A este eficient impotriva expunerii severe la foc si dureaza doua pana la patru ore pana cand acesta se aprinde. Materiale comune de acoperis din clasa A, sunt placile de beton, de argila etc. Acoperisul de clasa B este eficient impotriva expunerilor moderate la foc si dureaza in jur de o ora pana cand un astfel de acoperis ia foc. Materialele comune din care sunt realizate acoperisurile sunt sindrila sau placi de tigla tratate sub presiune. Acoperisul de clasa C asigura protectie impotriva incendiilor mici si dureaza 20 de minute pana cand acesta ia foc. Materialele comune din care sunt realizate aceste acoperisuri sunt placile aglomerate, placaj etc.
3. Ignifugarea ferestrelor si a usilor: un element esential este folosirea sticlei rezistente la foc, pentru ferestre si usi. Clasificarea sticlei rezistente la foc pentru usi si ferestre se face in functie de integritatea si gradul de izolare al acestora. Integritatea este timpul in care geamurile care nu permit raspandirea focului si a fumului pentru a minimiza extinderea incendiului.
4. Ignifugarea gurilor de aerisire: deoarece flacarile potr intra intr-o casa prin orice spatiu, gurile de aerisire trebuie si ele protejate. Exista mai multe metode pentru protejarea acestora. In general se recomanda folosirea unei plase metalice care este aplicata deasupra gurilor de aerisire.