Masca de protecție este esențială pentru sănătatea noastră și este absolut obligatoriu să fie purtată atunci când suntem în apropierea altor persoane, în special în spații aglomerate. Este adevărat însă că purtatul măștii poate afecta aspectul și sănătatea tenului. Totuși, există soluții pentru aceste probleme, astfel că nu trebuie să devină motiv pentru a nu ne proteja în continuare.
Diana Baicu, consultant în industria de înfrumusețare, explică în ce mod este afectată pielea de purtatul zilnic al măștii, de orice tip, și oferă câteva soluții pentru prevenirea ori tratarea acestor efecte nedorite.
„Din păcate, purtatul pe termen lung al măștii are efecte negative asupra tenului, deoarece sub mască se creează un efect de seră. Respirația este recirculată, pielea este oxigenată insuficient, iar temperatura crește. În timp, pielea își pierde din luminozitate și se acumuleză toxine. Prin urmare, pot apărea imperfecțiuni sub forma unor comedoane inestetice, mai ales în zona mandibulară. Porii se vor dilata și vor avea un aspect inestetic, iar pielea sensibilă se va înroși în cele mai multe cazuri neuniform.
Circulatia sanguină este și ea influențată negativ, cu efecte asupra metabolismului celular, în special asupra fibroblaștilor, resposabili pentru producția esențială de colagen și elastină. Aceștia își încetinesc activitatea, apărând relaxarea cutanată, accentuarea șanțului nazo-labial și apariția de linii fine”, explică Diana Baicu.
Pentru a preveni aceste aspectele, există soluții de îngrijire atât pentru acasă cât și în centrele profesionale, pe care specialistul le recomandă.
„Toxinele din piele pot fi contracarate cu un tratament pe bază de vitamina C, precum Doctor Babor Pro Vitamina C, care asociază activi detoxifianți și crește imunitatea pielii. Peeling-ul facial, efectuat cu AHA, în funcție de de gradul de toleranță al pielii, stimulează metabolismul celular. Concentratul cu Vitamina C stabilizată are un efect anti-oxidant și controlează acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, uniformizează nuanța pielii și o netezește, oferindu-i un aspect fresh. Tratamentul se efectuează în clinici și saloane, iar acasă poate fi continuat un Concentrat cu Vitamina C, ce are acțiune de protecție anti-oxidativa și de stimulare a colagenului si elastinei. Ideal este să asociem și acidul feluric – un ingredient antioxidativ cu rezultate foarte bune care potențează acțiunea vitaminei C. Rețeta personalizată a tratamentului Dr. Babor Pro este realizată de specialiștii din centrele care dețin acest tratament, pe care îl recomand.
Adiacent, pentru a scăpa de laxitatea cutanată, adică de pielea lăsată, putem urma un lifting neinvaziv, pe baza tehnologiei HIFU, cum este Ultraformer III, care folosește ultrasunete intens focalizate. Se obține un lifting facial ce durează chiar și un an”, explică Diana Baicu.
Care este mai afectată? Pielea grasă sau uscată?
„Mai afectat este tenul gras, precum și cel mixt. Tenul gras este expus la o hiper-acumulare de toxine, ceea ce va favoriza apariția coșurilor și a punctelor negre și dezvoltarea bacterilor. În cazul acestui tip de ten apare și culoarea ternă, gri, iar pielea devine lipsită de strălucire. În plus, apare și laxitatea cutanată, care este greu de tratat odată instalată”, spune Diana Baicu.
Soluții pentru tenul gras
„Putem preveni insa aceasta predispozitie cu un ser și o cremă ce au rolul de a echilibra secreția de sebum și a inhiba dezvoltarea imperfecțiunilor. Un exemplu este serul Acnilogic și crema Pur Equilibre de la Guinot.
Apoi, avem serumul Dermia Purifying Complex perfect pentru pielea congestionatp, cu acnee și imperfectiuni. Acidul Salicilic are proprietate anti-bacteriană, iar complexul de tetra-peptide lucrează sinergetic pentru protecția față de factorii oxidativi, sensibilitate, reduce posibilitatea reinfectării bacteriene, calmează roșeața și are un efect anti-inflamator.
În centrele de infrumusețare putem opta pentru:
Tratamentul Aquapure. Este un sistem multifuncțional de hidro-dermoabraziune, mezoterapie virtuală și reîntinerire prin micro-curenâi. Foloseste soluții concetrate de curățare profundă, regenerare și luminozitate.
Pentru purifiere și protecție antibacteriană recomandăm și Guinot Hydradermie Cellular Energy, un tratament cu aparat, ce hidratează în profunzime și desensibilizează.
Prin procedura de microneedling Dermafrac se introduce la nivelul dermului un cocktail de ingrediente active special conceput pentru purifierea tenului”, explică Diana Baicu.
Soluții pentru tenul uscat
Tenul uscat este supus la transpirație și elimină apa, aflată deja în cantitate insuficientă. Astfel apare deshidratarea, dar și liniile fine, iar ridurile sunt mult accentuate.
„Pentru a menține un confort al pielii, recomand folosirea produselor din brandul Dermia, un brand dermato-cosmetic cu rezultate imediate:
- Ser Hyaluron Complex Plus – un ser pe baza de acid hialuronic și colagen, ce oferă o hidratare intensă, redensifiere a pielii și o prevenire a ridării țesutului.
- Crema Final Care – un produs ce se potriveste perfect pe un ten uscat deoarece oferă protecția, hidratarea și hrănirea optimă pentru a crește confortul unui astfel de țesut.
În cazul acestui tip de ten se recomandă tratamentele de hidratare și antiaging din clinici și saloane. Un tratament foarte potrivit și cu rezultate pe termen lung pentru toate tipurile de ten este Vivace, care foloseste radiofrecvența fracționată.
Pentru a menține efectele acestui tratament, se recomanda produse cu textură lejeră, care mențin nivelul de hidratare, având și efect antioxidant. Serum Eclat 8H de la Academie conține extract antioxidant din caise și agenți hidratanti, iar textura fluidă ofera tenului un plus de prospețime” spune Diana Baicu.
Soluții pentru tenul sensibil, reactiv
Un ten sensibil poate dezvolta o roșeață mai pregnantă sau chiar iritații din aceleași cauze.
„Putem preveni un grad de reactivitate crescut al pielii cu produsele din brand-urile Dermacte și Dr.Babor Psro:
Ser Hydratant 4D DERMACTE – conține 4 tipuri de acid hialuronic, oferind hidratare intensă, protecție celulară și prevenție în apariția ridurilor.
Concentratul cu Beta Glucan de la Doctor Babor PRO este produsul – tratament pentru tenul reactiv. Acesta ajută la calmarea pielii stresate și stimulează mecanismele naturale de apărare ale pielii. Beta Glucanul este un activ cu efect crescut de calmare si care promoveze procesul natural de întinerire a pielii. În plus, acest produs Doctor Babor Pro are o valoarea optimă a pH-ului, nu conține parfum sau coloranți artificiali”, declară Diana Baicu.
Ten mai ridat
Utilizarea măștii încetinește regenerarea celulară și activitatea celulelor responsabile cu menținerea structurii țesutului, adică a fibroblastilor. Scăzând producția de fibre conectivale și acid hialuronic, pielea devine deshidratată și iși pierde din suplețe și densitate.
„Putem folosi produse care să ne ajute să prevenim o îmbătrânire rapidă a pielii.
Dr. Babor Collagen Booster Infusion – o cură complexă, de 4 săptămâni, ce va recrea structura de colagen și elastină din țesut, oferind o infuzie de colagen în fiecare strat al pielii.
Crema Dr. Babor Collagen Booster – completează perfect serul în procesul de refacere al structurii pielii, având efect imediat la suprafața tesutului.
Guinot AGE SUMMUM ajută la imunizarea pielii împotriva semnelor de îmbătrânire, recreează activitatea tenului tânar într-un timp record.
Tratamentul GUINOT profesional AGE SUMMUM conține un coctail de ingredienți activi, precum Vitamina C, acid hialuronic, colagen șu complextul de viață celulară, ingredient patentat Guinot pentru regenerarea pielii.
Când vine vorba de tratamente antiaging nu putem omite prestigiul tratamentului CRONOSDERM, sistem de microneedling pentru reîntinerirea trăsăturilor și îmbunătățirea regenerării pielii, care, împreună cu MITROCONDRIA BOOSTER, reactivează energia celulară”, încheie Diana Baicu.